ADANA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını arttırmasının ardından bankalarca kredilerin erken çağrılmasının piyasalarda tedirginlik yaratacağını söyledi.
Merkez Bankası'nın faiz artışıyla ilgili kararından sonra bankaların kredileri erken çağırdığına ilişkin iddialar üzerine muhabirleri, oda yetkilileri ile görüşerek reel piyasadaki gelişmeleri belirlemeye çalıştı. Ancak bankaların bu tür girişimine dair bu odalara intikal eden bir bilgi olmadığı, ancak kuşkular yaşandığı anlaşıldı.
FAİZ BİR MİKTAR ARTABİLİR
ATO Başkanı Atila Menevşe, faizle ilgili alınan karara paralel olarak bankaların faiz oranlarında artış yaptığını, bu durumun normal olduğunu savunarak, "Ama bankalar zaten vadesi gelmediği halde erken kredi kapatma çağrısı yapmamalılar. Geçmişte bunun örnekleri olmuştu. Şimdi böyle bir uygulama yok. Olursa da zaten piyasalarda tedirginlik yaratır" dedi.
BANKALARA 'TEMKİNLİ OLUN' ÇAĞRISI
Geçmişte yaşanan ekonomik sorunların ardından Türkiye'de bankaların çok iyi yapılandığını vurgulayan Atila Menevşe, "Şimdi bir sorun yok. Bankaların krediler konusunda temkinli olmalarını istiyoruz. Aşırı faiz artışına gitmemelerini bekliyoruz. Böyle bir adım atılırsa da zaten bankacılık sektöründeki rekabetten dolayı bunu yapan bankaların zarar görebileceğini düşünüyorum. Buna benzer uygulamaların olacağını da düşünmüyorum" diye konuştu.
'ŞİKAYET YOK'
Adana Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık da yaşanan gelişmelerin belki biraz tedirginlik yaratmış olabileceğine dikkat çekerek, yaşanan her türlü gelişmeye karşın bankaların faiz artışı gibi uygulamalarla esnafı mağdur etmemesi gerektiğini, kredilerin geri dönüşü ile ilgili bir şikayet almadıklarını söyledi.
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise Merkez Bankası'nın faiz artışıyla ilgili kararından sonra bankaların kredileri erken çağırdığı ve faiz oranlarını arttırdığına ilişkin üyelerinden herhangi bir şikayet almadıklarını söylemekle yetindi.
BİREYSELDE ARTIŞ OLMUYOR
Bankalar, gerek kur, gerekse faiz artışı nedeniyle kredi teminatı yeterli olmayan firmalardan ek teminat veya bir miktar geri ödeme isteyebiliyor.
Taşıt, konut, tüketici kredilerinde, yapılan sözleşme gereği müşteriler faiz artışından etkilenmeyebiliyor. Ancak ticari kredilerde firma ile banka arasındaki genel kredi sözleşmesi koşullarında, bankanın faiz artışına yetki veren maddeler bulunuyor. Buna muhatap olan firmalar mali yapılarındaki zaafı duyurmamak için bankalar ile arasındaki gelişmeyi çoğunlukla saklı tutuyor.
GEÇMİŞİN İZLERİ
Daha önce Türkiye'de yaşanan kriz dönemlerinde bazı bankaların kredi verdiği firmalar ile faiz koşullarını güncellemesi müşteri kayıplarına yol açmış, güçlü bankalar bunu yapmayınca da diğer bankaların tutumu müşteri nezdinde olumsuz bir iz bırakmıştı.
Bankalar ticari kurum olmaları nedeniyle faiz artışlarında bir düzenlemeye gitmekle birlikte, kamu bankalarının daha farklı pozisyon alabildikleri de görülmüştü.