Ban­ka­cı­lık Dü­zen­le­me ve De­net­le­me Ku­ru­mu (BDDK) Baş­ka­nı Mu­kim Öz­te­kin, kre­di kart­la­rıy­la tü­ke­ti­ci kre­di­le­ri­ne ge­ti­ri­len sı­nır­la­ma­lar­dan dü­zen­le­me ön­ce­sin­de alın­mış ya da ye­ni­den ya­pı­lan­dı­rıl­mış ih­ti­yaç kre­di­le­ri­ni kap­sa­ma­ya­ca­ğı­nı bil­dir­di.

15 gün­lük fır­sat
Bu­na gö­re BDDK teb­liğ­le­ri ya­yım­la­na­na ka­dar­ki dö­nem­de uzun va­de­li tü­ke­ti­ci kre­di­si alan­lar ile kre­di kar­tı tak­sit­le­ri­ni uzun va­de­ye ya­yan­lar ye­ni ge­le­cek sı­nır­la­ma­lar­dan et­ki­len­me­ye­cek. Öz­te­kin ye­ni dü­zen­le­me­yi en geç 15 gün içe­ri­sin­de çı­kar­ma­ya ça­lı­şa­cak­la­rı­nı söy­le­di. Bu da özel­lik­le baş­ta oto­mo­bil, be­yaz eş­ya ve mo­bil­ya­cı­lar ol­mak üze­re sa­tı­cı­lar­la tü­ke­ti­ci­le­re 15 gün­lük fır­sat ka­pı­sı açı­yor.

Stok­lar eri­ye­bi­lir
BDDK dü­zen­le­me tas­la­ğı­nın ön­ce­den ya­yın­lan­ma­sı­nı fır­sa­ta çe­vir­me­ye baş­la­yan oto­mo­bil, be­yaz eş­ya ve mo­bil­ya­cı­lar dü­zen­le­me­de­ki va­de ve ana­pa­ra sı­nır­la­ma­la­rı­nı tü­ke­ti­ci­le­re an­la­tıp sa­tış­la­rı­nı ar­tır­ma­ya ça­lı­şı­yor.
BDDK dü­zen­le­me­si ya­yın­lan­ma­dan oto­mo­bil ala­cak va­tan­daş­lar öde­me­nin ta­ma­mı için ta­şıt kre­di­si kul­la­na­bi­li­yor. Bu­na kar­şı­lık dü­zen­le­me­nin ya­yın­lan­dı­ğı gün ay­nı oto­mo­bil için sa­de­ce yüz­de 70'i ora­nın­da kre­di kul­la­nı­lır­ken yüz­de 30'luk be­de­lin cep­ten öden­me­si ge­re­ke­cek. Fir­ma­lar stok­la­rı­nı erit­mek için BDDK tas­la­ğı­nı fır­sat ola­rak gö­rü­yor.

BDDK taksiti son anda aya çevirdi
*BDDK Baş­ka­nı Mu­kim Öz­te­kin, yap­tık­la­rı et­ki ana­liz­le­ri so­nu­cun­da kre­di kar­tı­na ge­ti­ri­le­cek sı­nır­la­ma­da 9 ayın uy­gun ola­ca­ğı­na ka­rar ver­dik­le­ri­ni be­lir­tir­ken bu sı­nı­rı tas­la­ğa ön­ce "k­re­di kar­tın­da sı­nır 9 tak­sit­ti­r" şek­lin­de yaz­dık­la­rı­nı söy­le­di.
An­cak top­lan­tı­nın bi­ti­mi­ne ya­kın bir sü­re­de, bir ku­rul üye­si­nin du­ru­mu fark edip ken­di­le­ri­ni uyar­dı­ğı­nı be­lir­ten Öz­te­kin, "E­ğer ya­sa '9 tak­si­t' ifa­de­siy­le çık­say­dı ba­zı ban­ka­lar 9 tak­si­ti ör­ne­ğin 3 yı­la ya­ya­bi­lir­di. Üye­miz bu­nu fark et­miş, hak­lı bul­duk sı­nı­rı '9 ay' ola­rak de­ğiş­tir­di­k" de­di.