'İkinci el otomobil'de kredi kartıyla satış döneminin kapanabileceği ve alışverişlerin tamamen senede dönebileceği bildirildi.

Bursa Oto Galericileri Sitesi (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, kredi kartı limitleri ve taksitlerin sınırlandırılması nedeniyle ikinci el otomobillerde kartla satış döneminin kapanabileceğini ve alışverişlerde tamamen senede dönülebileceğini söyledi. Hazar, bayilerin yıl sonu satış hedeflerini tutturmak için sıfır otomobillere peş peşe devreye soktuğu kampanyalara karşı ikinci el otomobil piyasasındaki durgunluğu aşmak üzere "vadeli satış" seçenekleri sunduklarını belirtti. Otomobil bedelinin bir kısmını peşin alıp kalanını kredi kartı veya senetle eşit taksitlere bölerek uzun vadelerle tahsil ettiklerini anlatan Hazar, kredi kartı limitleri ve taksitlerin sınırlandırılmasıyla kredi kartı üzerinden yapılan satışların fiili olarak imkansız hale geleceğini savundu. Hazar, tüketicilerin çok kısa vadelerde yüksek meblağlar ödemeye yanaşmayacağını, bu yüzden senetle satışın daha cazip hale geleceğini ifade ederek, "3-5 yıl öncesine kadar, alacakları otomobili belirleyen vatandaşları bankalara yönlendiriyorduk. Daha sonra kredi kartı ve senet öne çıktı. Son yıllarda kredi kartı ve senetle vadeli satış yapıyorduk. Taksit sayısının azaltılması suretiyle vadenin kısaltılması sonucu kredi kartlarıyla satışlarımızda bir gerileme olacak. Bu durumda tamamen senetle satışa dönebiliriz" dedi.

SENETLE OTOMOBİL DÖNEMİ

Senetle otomobil bedelinin bir kısmını peşin almak kaydıyla 18 aya varan vadelerle satış yapabildiklerini belirten Hazar, senetlerin tahsilinde sorun yaşamamak için noterde "satılamaz kaydı" koydurduklarını ve bunu ruhsata işlettiklerini bildirdi. Rasim Hazar, vatandaşların 3-5 yıldır kredi kartı ve senetle yapılan satışlara ilgi gösterdiğini anlatarak, kredi kartı limitleri ve taksitlerin sınırlandırılmasıyla senet ile satışların daha da artacağını tahmin ettiklerini vurguladı.

İkinci el araç bulmakta zorluk çektiklerine de değinen Hazar, yılbaşı öncesi kullanılmış araçlarını elden çıkaracak şirketlerin piyasayı rahatlatmasını beklediklerini ancak henüz beklentilerin karşılanmadığını söyledi.

Sıfır otomobil satan bayilerin de ikinci el araç topladığına işaret eden Hazar, tüketici cephesinde "alanın da satanın da ortalıkta olmadığı" bir dönem yaşandığını dile getirdi. Hazar, ikinci el otomobil piyasasında, yakıt bakımından tasarruflu modellerin diğerlerine nazaran daha fazla ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.