Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - TÜRKİYE'nin tahıl ambarı olan Konya Ovası'nda bu yıl hububatta yüzde 30'luk bir kayıp bekleniyor. Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, "Geçen yıl buğday rekoltemiz 2,5 milyon ton civarındaydı. Bu yıl 2 milyon ton civarında. 1 milyon ton olan arpanın da bu yıl 600-700 bin ton civarında olmasını bekliyoruz'' dedi.
Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, bu yıl Konya'da mevsim şartları nedeniyle hububatta yüzde 30'un üzerinde rekolte kaybı oluştuğunu söyledi. Rekolte kaybının yanı sıra çiftçilerin masraflarının da artığına dikkat çeken Ataiyibiner, yağışlar az olduğu için çiftçilerin daha fazla sulama yapmak zorunda kaldığını ve bunun da çiftçinin masraflarını ikiye katladığını vurguladı.
BEKLENTİ 2 MİLYON TON
Konya çevresinde yaşanmayan felaket kalmadığını vurgulayan Ataiyibiner, şunları söyledi:
"Rüzgar, sıcak, don, tohum çimlenme ve yağış dengesizliği felaketini yaşadık. Ama tüm bunlara rağmen geçtiğimiz yıllara nazaran daha az bir rekolte kaybıyla bu yılı kapatacağımızı ümit ediyoruz. Şu an itibariyle geçen yıla nazaran yüzde 30'luk bir rekolte kaybı görünüyor. Geçen yıl buğday rekoltemiz 2,5 milyon ton civarındaydı. Bu yıl 2 milyon ton civarında. 1 milyon ton olan arpanın da bu yıl 600-700 bin ton civarında olmasını bekliyoruz.''
HUBUBAT FİYATLARI YÜZDE 30 ARTTI
Bölgedeki yüzde 30'luk rekolte kaybına rağmen bu yıl tahıl fiyatlarının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü de belirten Ataiyibiner, "Bu yıl tahıl fiyatları Türkiye tarihinde çiftçiyi tatmin edecek bir rakama ulaştı. Ürün fiyatlarındaki yüzde 30'luk artış, üreticimizi rahatlatıyor. Bu yıl buğday fiyatları ton başı 900 ile 1050 lira arasında seyrediyor. Üreticilerimizi mağdur etmeyecek şekilde fiyatların devam etmesi üretimin devam edebilmesi için çok önemli." dedi.
TMO FİYATLARA DİKKAT ETMELİ
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım fiyatlarının açıklanmadığına dikkat çeken Ataiyibiner, "Önümüzdeki günlerde TMO alım fiyatlarını açıklarsa hububattaki serbest piyasada yaşanan yüzde 30'luk artışı göz önünde bulundurmalı. Çünkü çiftçimizin ürün kaybı var ve enerji maliyeti de arttı. Eğer sürdürülebilir tarım yapılması isteniyorsa çiftçimizin kazanması lazım."diye konuştu.

FOTOĞRAFLI