Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde (Adana BTÜ) konferans veren SANKO Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, ticarette duygusallığa yer olmadığını belirterek, "Duygusal olursanız batarsınız. Bazı işlerde bizim başımıza geldi çünkü" dedi.
Adana BTÜ'nün, Yeşiloba Yerleşkesi'ndeki gerçekleştirdiği etkinliğe öğrenci ve akademisyenlerin yanı sıra Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe ve Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ile çok sayıda işadamı ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Şehitler ve Soma'da yaşamını yitiren madenciler için saygı duruşunda bulunulan etkinliğin açılışında konuşan Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, 'iş garantili üniversite' hedefiyle yola çıktıklarını ve öğrencileri iş hayatına tam anlamıyla hazırlayarak yetiştirdiklerini kaydetti. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da kente gelen Konukoğlu'na teşekkür etti.
PASTA ÖRNEĞİ VERDİ
Katılımcılarla iş hayatında başarının sırlarını paylaşan Abdülkadir Konukoğlu, Gaziantep şivesiyle konuşup, zaman zaman verdiği örneklerle katılımcıları da güldürdü. Soma'da yaşamını yitirenleri anıp, dua okuyan Konukoğlu, iyi bir yöneticinin kimseye 3 dakikadan fazla kızgınlık duymaması gerektiğini, aksi halde yöneticilik yapamayacağını söyledi. Babalarının kendilerine, 'İşin hilesi dürüstlüktür' diye öğrettiğini aktaran Konukoğlu, "Biz böyle büyüdük. Ana gayemiz memlekete hizmet etmek. Pastaya karbonat tozu atmazsanız kabarmaz. Kazandığınız paranın da hayrını, zekatını vereceksiniz. Tavsiye ederim, en az 1'e 10 veriyor. Güzel bir ticaret. EFT veya havale yapıyorsunuz bankadan ama parayı görmüyorsunuz. Biz de öbür tarafa (ahiret) EFT yapıyoruz, 10-20 katını alıyoruz" diye konuştu.
'EN İYİSİNİ YAPIN'
Başarıya giden yolda attıkları her adımda daima durup geriye baktıklarını belirten Konukoğlu, şunları anlattı:
"Geriye bakıp, 'Biz kimdik, nereye geldik?' diye sorduk. Mutlu olmanın iki şartı var. Geriye bakıp kanaatkar olacaksın, ileriye dönüp hırslanacaksın. Ama merdivenleri üçer değil, tek tek çıkacaksın. Hırslı olun, ama hırsınız aklınızın önüne geçmesin. Bilinmeli ki, büyüdükçe ciro düşer, kar yükselir. Hiçbir şey yapmıyorsanız, başarılı birine bakıp, örnek alın. Ticarette duygusallığa yer yok. Duygusal olursanız batarsınız. Bazı işlerde bizim başımıza geldi çünkü. Adana'da 1964'te bir fabrikadaki 1936 model tekstil makinelerini söküp Gaziantep'te bir mağaraya kurmuştuk. Şimdi 600 milyon dolarlık ihracat ve 2 milyar dolar ciromuz var. Biz 14 sektörde 14 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Hiçbir zaman ne kadar paramız olduğuna değil, ne kadar çalışanımız olduğuna bakıyoruz. Siz de ne yapıyorsanız en iyisini yapın. Asla paniklemeyin, paniklerseniz batarsınız."
'TÜRKİYE UÇUYOR'
Katılımcıların sorularına da yanıt veren Konukoğlu, iş nedeniyle ailesine tam olarak vakit ayıramadığını belirtti. Türkiye'nin çok önemli bir gelişme gösterdiğini de bildiren Konukoğlu, "Allah var Türkiye uçuyor. Türkiye'yi aşağıya çekmeye çalışıyorlar. Bizi oyalıyorlar üyelik için. Şuna inanın, bu Avrupalılar'a zamanı geldiğinde kök söktüreceğiz. Eskiden fuar için yurtdışına gittiğimizde bile bizi oyalarlardı. Şimdi yatırım için geliyorlar. Eskiden bazı şeyler hayaldi. Siz Türkiye'ye güvenin" diye konuştu.
Konferansın ardından Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve Rektör Adem Ersoy'un teşekkür plaketi verdiği Konukoğlu, katılımcılarla üniversite binası önünde anı fotoğrafı da çektirdi.

YB(BY/BT) (FOTOĞRAFLI)