Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 6 Haziran () - ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, et üretimindeki düşüşlerin hayvan yetersizliği ve buna bağlı olan arz sıkıntısında kaynakladığını belirtti. Bılıkçı, arz yetersizliğinin her sektörde fiyatları etkilediğine dikkat çekerek, et fiyatlarının yukarı yönlü gidebileceği uyarısında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, kırmızı et üretiminde yılın ilk çeyreğinde geçen yılı aynı dönemine göre yüzde 11.3, kurban bayramının gerçekleştiği bir önceki dönemdeki 368 bin tonluk üretime göre ise yüzde 49.8 azaldı.

İstanbul'da et kesim peşin fiyatları kilo başına dana 19.5 lira, düve 18.5 lira, kuzu 24 lira ve inek 16 lira düzeyinde bulunuyor. Piknik mevsimi olarak da bilinen yaz aylarında yükselen talebe bağlı olarak fiyatların bir yukarı yönlü gelişmesi bekleniyor.

'nın sorularını yanıtlayan Türkiye Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, "2014 yılının ilk 3 ayında et üretimi 184 bin 975 ton oldu. Geçen yılın ilk 3 ayında ise et üretimi 208 bin 597 ton olarak gerçekleşmişti. Yaklaşık 23 bin 500 tonluk bu eksik üretimin nedeninin bir süredir bahsetmekte olduğumuz hayvan yetersizliği ve buna bağlı arz sıkıntısının bir göstergesi olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"BESİLİK HAYVAN VARLIĞININ YETERSİZLİĞİ"
Mustafa Bılıkçı, geçtiğimiz yaz aylarından bu yana karkas fiyatlarının yükseldiğini ve kesimlik açığının "inek kesimleri"yle telafi edildiğinin altını çizerek, "2013'ün son çeyreği malumunuz Kurban Bayramı'nın içinde bulunduğu dilimdir ve bu dönemde bayram kesimleri nedeniyle et üretimi diğer dönemlerden fazla olur. Kurban Bayramı'nın arkasından gelen dönemde ise evlerde stoklanan kurban etlerinin kullanımının bir süre daha devam etmesi nedeniyle talep azalmaktadır. Bu stoklar devam eden dönem olan 2014 yılı ilk üç ayına yansımış olabilir ancak asıl gösterge bizce, daha önce de ilgililer nezdinde ifade ettiğimiz besilik hayvan varlığının yetersizliğidir" diye konuştu.

"EN KISA SÜREDE ÜRETİM ÇÖZÜMLERİNE İHTİYAÇ BULUNMASI GEREKİYOR"
TÜİK verilerine göre azalan üretimin tüketiciye nasıl yansıyacağını değerlendiren Bılıkçı, "Ülkemizde et üretildiği kadar tüketiliyor. En kısa sürede azalan üretim açığını kapatacak üretim çözümlerine ihtiyaç bulunması gerekiyor. Öte yandan bahar ayları hayvan popülasyonunun arttığı dönemlerdir. Küçükbaş hayvanlar et üretiminde kısa vadede devreye girerek talebin karşılanmasını sağlayacaktır" dedi.

ET FİYATLARI ARTACAK MI?
Bılıkçı azalan üretimin et fiyatlarınır yönü konusunda, "Arz yetersizliği her sektörde fiyatları etkileyen bir unsurdur, bizim sektörümüzde de durum farklı değil" değerlendirmesi yaptı.

Son zamanlarda sıkça gündeme gelen kırmız et ve büyükbaş hayvan ithalatı konusunda da değerlendirmelerde bulunun Bılıkçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün talebimiz et ithalatının olmaması yönündedir. Uzun zamandır buna gerek kalmaması için uyarılarda bulunuyoruz. Ülkemizde et üretiminde etçi ırklara geçildiği ve besilik hayvan varlığı etçi ve kombine ırklarla azami seviyeye yükseltildiğinde bunların hiçbirine gerek kalmayacaktır. Öte yandan pek çok sanayi hammaddesinde olduğu gibi serbest piyasa koşullarında ithalat ve ihracat birbirini doğuran ve destekleyen unsurlar olarak değerlendirildiğinde, Türkiye'nin kırmızı et ürünlerinin orta vadede hazır olan dış pazara ulaşabileceğinin de göz ardı edilmemesi gerekir."

(OSS)