ALKOLLÜ içki sektöründe sayılı firmalar arasında yer alan Türk ve Kırgız şirketler işbirliğine gidiyor. Antalya Alkollü İçecekler A.Ş., Kazakistan ve Kırgızistan'da toplam 6 votka fabrikası bulunan Kırgız firması Ayu Holding ile Antalya'da üretim ve ihracata yönelik işbirliği anlaşması imzaladı.
Kırgız firması Ayu Holding ile Antalya Alkollü İçecekler A.Ş., sahip oldukları votka markalarını Antalya'da ortak üretme ve buradan ihraç etme kararı aldı. İki firma arasındaki anlaşma konusunda bilgi veren Antalya Alkollü İçecekler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman, Ayu Holding'in Kazakistan'da ve Kırgızistan'da üçer votka üretim merkezi olduğunu, bu votkaların dünya pazarına ihraç edildiğini söyledi.
KIRGIZ VOTKALARI TÜRKİYE İÇ PAZARINA GİRECEK
İsmail Karaman, işbirliğinin ilk aşamasında Ayu'ya ait premium votkaların Antalya Alkollü İçecekler A.Ş. tarafından ithal edilerek Türkiye iç pazarına satılacağını, ikinci aşamasında Ayu'nun 4 votka çeşidinin Antalya'daki tesiste üretilerek buradan dış pazara ihraç edileceğini belirtti. Karaman, işbirliği hakkında şu bilgiyi verdi:
"Teknolojik işbirliği ile aynı kalitede üretimler, Antalya Alkollü İçecekler A.Ş.'de yapılacak ve buradan birçok dünya ülkesine ihraç edilecek. Bununla birlikte fabrikamız da 3 vardiya dolu dolu çalışmaya başlayacak. Antalya ihracatta liman olarak kullanılacak. Yılda 6 milyon litre votka üretimi planlıyoruz. Dolu dolu çalışmak üretim maliyetlerini düşürecek. Burada üretilen votkalar ABD, İngiltere, Almanya ve Afrika ülkelerine gönderilecek."
ORTAK FABRİKA YATIRIMI
İşbirliğinin bir diğer aşamasında ortak fabrika kurulması hedefleniyor. İsmail Karaman, "Ayrıca Ayu Holding ile Antalya Alkollü İçecekler A.Ş. olarak yatırım planlamaları görüşmelerimiz tamamlandı. Bu yatırım Antalya'da gerçekleştirilecek" dedi. Karaman ortaklık konusunda, "Yabancı sermaye girişi sağlanacak. Kırgızistan votkaları üretim ve ihracatı Antalya'dan yapılacak. İstihdam artışı ve katma değer sağlanacak. Üretimde Türkiye'de yetişen buğday kullanılacak" diye konuştu.
DÖRT GRUPTA 18 MARKA
İsmail Karaman, Antalya Alkollü İçecekler A.Ş. olarak yıllık 7 milyon litre votka ürettiklerini söyledi. Alkol üretim kapasitesini 15 Temmuz'dan itibaren Kırgızistan'la yaptıkları işbirliğiyle yüzde 100'e çıkaracaklarını anlatan Karaman, kendi firmasının mevcut üretimiyle ilgili şunları dile getirdi:
"Antalya Alkollü İçecekler A.Ş. olarak rakı, votka, cin ve likör olmak üzere dört grupta üretim yapıyoruz. Rakıda Topkapı, Burgaz, Abbas'ın da aralarında olduğu 6 markamız, votkada 7 markamız, cinde 2 ve likörde de 3 markamız bulunuyor. Her markanın üretim reçetesi değişiktir ve Türkiye'nin en kaliteli üretim yapılan entegre tesisidir."
NİÇİN ÇOK KALİTELİ?
Kalite unsurunda alkol, su ve votka operasyonunun yapıldığı filtrasyonun önem taşıdığına işaret eden İsmail Karaman, "Burada kullandığımız su Beydağları'nın suyudur. Buğday ise Türkiye'nin en kaliteli buğdayıdır. Kullandığımız alkol, buğday alkolü olduğu için şeker oranı da binde 2'dir. Türkiye'de sayısız üretim şekilleri, nasıl olduğu bilinmeyen ithal ürünler var. Buradaki çok kaliteli üretimle ithalatı azaltıp ihracat yaparak, cari açığın kapatılmasına da katkı sağlanacak. Firma olarak Türkiye'de rakı pazarının yüzde 10'u, votkada ise yüzde 19-20'sine sahibiz" dedi.

FOTOĞRAFLI