Erdinç ALKAN/KIRKAĞAÇ(Manisa), ()- MANİSA’nın Kırkağaç İlçesi’ndeki kavun iklimlendirme depoları sayesinde yılın 6 ayı lezzetini koruyan kavunlar, kilosu 5 TL’den satılarak üreticisinin yüzünü güldürüyor.
Yaz aylarında kilosu 50 kuruşa inen kavun, özel stoklama nedeniyle 5 TL’den alıcı buluyor. 2011 yılında yapılan 12 kavun iklimlendirme deposu sayesinde yılın 6 ayı lezzetini koruyan kavunlar, bir ay öncesine kadar kilosu 5 TL’den alıcı buldu. Kırkağaç İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Melikşah Taşkın, Kırkağaç’ta geçtiğimiz yıl 8 bin 700 dekar alanda üretim yapıldığını söyleyerek toplamda 34 bin 800 ton kavun yetiştirildiğini belirtti. Taşkın, şöyle dedi:
"Yıllardır ilçemizdeki çiftçilerimizin büyük bir çoğunluğu Eylül ayında hasadı tamamlanan kavunlarını depoluyor. 2011 yılında Doğru Depo Yüksek Kazanç projesi ile kurulan 12 tane kavun iklimlendirme depolarının temel amacı ilçemizdeki kavun yetiştiricilerine örnek olması idi. İlçemizde son 3 yılda nem ve sıcaklık kontrolü olan, kalorifer sistemi ile ısıtılabilen kavun depolarımız arttı. Modern depolarımızın çiftçilerimize örnek olduğunu görmek, projemizin amacına ulaştığını gösterdi, bu da bizi sevindirdi."
Kavunların, özellikle üretimin olmadığı ve yetiştirme sezonu dışında, normal piyasa değerinin üstünde fiyatlarda pazarlandığını açıklayan Taşkın, depolarda tescillenerek patent alan yerel Kırkağaç kavununun, değer kazandığını dile getirdi. Müdür Melikşah Taşkın, "Kavun tüketicisinin, yanlış depolamadan kaynaklanan yumuşamış, asit oranı artmış, tadı bozulmuş kavun yerine, doğru depolanma ile çeşit özelliklerini koruyan sağlıklı, kaliteli, lezzetli kavunu modern depolar sayesinde artık daha rahat bulabiliyor. Hasat döneminde kilogram fiyatı 50 kuruş olan kavunlar yılbaşı öncesi 2- 2,5 liradan satıldı, yılbaşından sonra ise 5 TL’ye kadar çıktı" diye konuştu.

EA(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)