Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 14 Mayıs () - Soma'da yaşanan felaket öncesi Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan Enerji TV'ye Soma'daki maden ile ilgili açıklamalarda bulunduğu ve kaza durumunda işçilerin madende 15-20 gün kalabileceklerini söylediği ortaya çıktı.

Alp Gürkan verdiği röportajda Merzifon Çeltek'te yeni kömür sahası aldığını ve bölgede faaliyet gösteren yeni Çeltek firması ile anlaşma imzaladıklarını belirterek, Soma'daki ocakta da 1.25 milyon tonluk üretim hedeflediklerini söylüyor.

Gürkan ağırlıklı olarak Soma'da çalıştıklarını belirterek, "Yaklaşık olarak 6 bin işçimiz var. Şu anda 6 milyon ton kömür üretiyoruz yer altında, 2014'deki hedefimiz 10 milyon ton" diyor ve ekliyor:

"Yer altında 10 milyon ton kömür üretilmesi demek, Türkiye'nin dışında bir kapasitedir. Böyle bir rakamı ilk defa biz üreteceğiz. Bunun dışında bizim sorun çok olduğunu bildiğimiz Zonguldak bölgesinde arama yatırımlarımız devam ediyor. Eğer arama yatırımlarımız müspet olursa orada önemli bir yatırıma gireceğiz ve Zonguldak'ta yıllardır süren sıkıntılara başka bir şekilde yaklaşmak istiyoruz."

Yeni bir üretim düzeni kurmak istedikleri aktaran Gürkan, kurmak istedikleri yeni düzeni de şöyle anlatıyor:

"Yeni bir yapılanma kurmak istiyoruz, oradaki kömürün daha üst boyutlarda, daha üst üretim durumlarında işletme şansına sahip olabileceğimizi düşünüyoruz teknik olarak. Ama şu anda sadece sondajlarla arama yapılıyor. Orada şu anda yapılmakta olan üretimlerin hepsi eski teknoloji, eski yapı. Tamamen artık bırakılmış bir takım çalışma düzenleri. Artık onların tamamen ileri teknolojilerin uygulandığı işletme haline getirmek için arzumuz var. Onun için rezervi bulmak mecburiyetindeyiz."

"İÇİNDE HER TÜRLÜ İHTİYACIN OLDUĞU GENİŞ YAŞAM ALANLARI VAR"
Röportajda, Merzifon'da yeni Çeltik işletmesinin bitme noktasına gelmiş rezervinin yanında başka sahalar bulduklarını aktaran Gürkan, şu açıklamalarda bulunuyor:

"Burada sondaj çalışmalarına başladık çok iyi neticeler aldık, sondaj çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Orada elde edeceğimiz neticede oraya 135 ya da 270 megavatlık bir santral kurarak buradaki işletmeyi yine aynı şekilde mevcut eski teknolojinin tamamen dışına çıkıp Soma'da uyguladığımız ileri teknolojinin uygulanacağı, tamamen mekanize olan her türlü şeyin bulunduğu...
Her türlü şey; Türkiye'de metan gazı patlar. Bu metan gazının kontrol altında tutulduğunu bilecek bir sistemleri kullanıyoruz biz Soma'da. Bunu ortaya koymak, her hangi bir kaza olduğu zaman yer altında insanların dışarı çıkamamaları halinde, en azından 5 yüz tane yer altı çalışanı işçisinin uzun bir süre yer altında yaşama imkanı sağlayacak yaşama alanları yaratacağız. Orada bir kaza oldu dışarı çıkamadılar, isterlerse 15-20 gün kalabilirler. İçinde her türlü ihtiyacın olduğu gayet geniş yaşam alanları var. Dolayısıyla bunların hepsine ihtiva eden bir yapıyı yine Merzifon'da yapmayı planlıyoruz. Sondajlar iyi gidiyor. Bunun dışında yine ilgimiz olan bir ihaleye girdik. İhale bir başka firma nedeniyle iptal oldu. Tunçbilek bölgesi var, orada yeni çıkacak ihaleye girip yine yer altında devam etmek istiyoruz. Bizim Türkiye'de ki üretim hedefimiz, istihdam hedefimiz, bütün bunların hepsinin pozitif gelişmesi halinde senede 10 ile 15 milyon ton arasında kömür üretmek ve yaklaşık 10 bin kişiye istihdam yaratmak. Bu rakam yeraltını da alırsanız şu anda Türkiye'nin yüzde 60'ı falan."

(OSS)