Bedir ALTUNOK/KARS, () - KARS Kafkas Üniversitesi (KAÜ), Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği işbirliği ile geçen yıl hazırlanan 'Geleneksel Kars Kaşarının Coğrafi İşaretlemesi' projesinde sona yaklaşıldı.
Geleneksel taze ve eski ürünüyle Türkiye’de tanınan, hatta ünü yurt dışına taşan Kars kaşar peynirinin coğrafi işaretleme kapsamında koruma altına alınması için çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Hotel Cheltikov’da düzenlenen toplantıya Proje Koordinatörü KAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mitat Şahin, Proje Ortakları Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği İlhan Koçulu, SERKA Genel Sekreteri Mehmet Özdoğan, İsviçre Bern Kantonu Emmental Peynir üreticisi Emmental Müessesesi Kurucu Başkanı Andreas Bigler ile üreticiler katıldı.
Proje ile Kars kaşarının bir kültürel miras ve ekonomik değer olarak korunması sağlanıp, yöre ekonomisine katkısının arttırılması planlanırken, geleneksel üretim aşamalarının da belirlenerek kayıt altına alınması hedefleniyor. Kars kaşarının özelliklerinin ortaya çıkarılacağı çalışma ile ambalajlama ve depolama koşulları tespit edilecek. Proje kapsamında ‘geleneksel taze ve eski Kars kaşar’ için ‘Coğrafi İşaret’ belgesi alınacak. Projeye İsviçre'den de destek geldi ve Emmental Peynir üreticisi Andreas Bigler de konuyla ilgili toplantıya katılarak bilgilerini paylaştı. Kars ve bölgesini kapsayacak çalışma tamamlandığında Kars kaşarı sadece bu bölgede üretilebilecek. Üreticiler coğrafi işaretlemeyi alarak markalaşıp dünyaya açılmayı planlıyor.

FOTOĞRAFLI