GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Mersin'in Erdemli İlçesi'ndeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, gen havuzunda bulunan Adana Karası karpuzunun geliştirilerek eski tat ve aromayı arayanlar için alternatif oluşturulduğunu söyledi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr.Davut Keleş, Türkiye’de yüzde 5 seviyesinde olan yerli tohumculuğun, yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucu yüzde 50 düzeyine çıktığını, yeni yapılan çalışmalarla bu rakamın daha üst seviyelere çıkacağını; yerli tohum sektörünün hızlı geliştiğini söyledi. Keleş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın destekleri sonunda yerli tohum firmalarının Türkiye'nin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye geldiğini belirtirken, Türkiye F1 Hibrit Sebze ve Nitelikli Çeşitlerinin Geliştirilmesi TÜBİTAK 1007 Projesi’nin sonuçlandığını, proje kapsamında istasyonda domates, biber, kabak ve karpuz türlerinde yeni geliştirilen nitelikli hat ve çeşitlerin özel sektör temsilcilerine tanıtımının yapıldığını açıkladı.
Proje kapsamında amacın mevcut gen havuzlarının tanımlanarak zenginleştirilmesi, nitelikli hat ve çeşitlerin geliştirilmesi, yeni teknik ve teknolojilerin sektöre kazandırılması ve sonuç olarak da Türkiye’de yerli hibrit çeşit sayısının artırılmasının amaçlandığını dile getiren Müdür Keleş, "Yeni hibrit çeşitlerin tanıtımı için düzenlenen tarla gününde sektör temsilcileri yeni geliştirilen çeşitlere büyük ilgi gösterdiler. Karpuz gen havuzunda bulunan tip olarak Adana Karası olarak bilinen karpuz, popülasyonundan hibrit geliştirilerek eski tat ve aromayı arayanlar için alternatif oluşturulmuştur" dedi.
Karpuz çalışmasını yürüten Yüksek Ziraat Mühendisi Veysel Aras ise, "Yapılan karpuz ıslah çalışmalarında 400’e yakın nitelikli saf hat geliştirildi. Yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucu hibrit karpuz çeşit adayları çıkarıldı. Ayrıca, halk arasında Adana Karası olarak bilinen karpuz tipinde de çeşit adayları geliştirilerek, eski tat ve aroma özleyen tüketicilerin beğenisine sunuldu" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI