YOZGAT, () - YOZGAT'ta bu yıl yaklaşık 3 bin dekar alanda ekimi yapılan bölgeye özgü karpuzun hasat döneminin sonuna gelinirken, perakende fiyatı da yükselişe geçti. Bir bölümünün dolu ve sel nedeniyle zarar gördüğü karpuzun kilo fiyatı tarlada 40 kuruşa, perakendede ise 60- 70 kuruşa yükseldi.
Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta alternatif ürün projesi kapsamında Yerköy ilçesi Sekili bölgesi dışında Yozgat merkez ve Sorgun ilçelerinde de karpuz ekimi yaptırıldı. Bu yıl yaklaşık 3 bin dekar alana ekimi yapılan ve Çukurova, Diyarbakır gibi bölgelerdeki karpuzun bitimine doğru hasat hazırlığına başlayan Yozgat çiftçisi, yağan şiddetli dolu ve sel nedeniyle hayal kırıklığı yaşadı. Ağustos ayının ilk haftasında yağan şiddetli yağış Yozgat'ın Yerköy ilçesi Sekili bölgesindeki ekili alanlara zarar verdi.
FİYATLAR YÜKSELDİ
Yozgat'ta en fazla karpuz üretiminin gerçekleştirildiği Sekili bölgesinde sezon başında kabzımallara tarladaki karpuzun dönümü 1250- 1300 lira arasında değişen fiyatlara satan bölge çiftçisi, dolu ve sel nedeniyle zor durumda kaldı. Bölge çiftçilerinden Remzi Bacanak, karpuzun önemli bölümü zarar görünce kabzımalların bir bölümünün de anlaşmayı bozduğunu belirtti. Bacanak, "Dolu ve selden zarar gören karpuzdan fazla zarar görmeyenler toplanıp, kilosu 10 kuruştan satışa sunuldu. O günlerde de karpuz fiyatları 35- 40 kuruşa kadar geriledi" dedi.
SICAKLIK ARTINCA TÜKETİM DE ARTTI 
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin karpuz tüketimini de artırdığına dikkat çeken çiftçi Remzi Bacanak, "Talep fazla olunca ister istemez fiyatlar da yükselmeye başlandı. Şu anda iki üç tarla kaldı. Tarladaki karpuzun dönümü 2 bin lira oldu. Tarlada perakende fiyatı ise 40 kuruş civarında. Artık hasatın ve sezonun sonuna gelindi" diye konuştu. 
FOTOĞRAFLI