SAMSUN'da kara lastik üretimi yapan Emek Lastik Fabrikası, Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor. 1961 yılında kurulan bir firma olduklarını belirten fabrikanın sahibi 50 yaşındaki Fahri Eldemir, "15 ülkeye ihracat yapıyoruz. Eskiden Türkiye’de kara lastik imalatı çok fazlaydı. Bu sayı 4’e kadar düştü. Sektör günden güne kan kaybediyor" dedi.
Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve kara lastik üretimi yapan Emek Lastik Fabrikası, kurulduğu 1961 yılından bu yana Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor.  Fabrikanın babadan oğula geçtiğini belirten Fahri Eldemir şunları anlattı:
"O tarihten bu yana faaliyet gösteriyoruz. Aile şirketiyiz. Tamamen öz sermaye ile çalışıyoruz. 15 ülkeye ihracat yapıyoruz. Eskiden Türkiye’de kara lastik imalatı çok fazlaydı. Son yıllarda kara lastik ayakkabının kullanımının azalması nedeniyle üretici firma sayısı 4’e düştü. Türkiye'de şu anda sektörün en büyüklerindeniz. Aynı çatı altında bulunan 2 şirketimizde 115 personel çalışıyor. Karadeniz'de de bu işi yapan tek firmayız."
'SEKTÖR GÜNDEN GÜNE KAN KAYBEDİYOR'
Yılda yaklaşık 1 milyon çift kara lastik ayakkabı ihraç ettiklerini belirten Fahri Eldemir, şöyle devam etti:
"Bu rakamın içerisinde kara lastikle beraber ürettiğimiz diğer lastik ayakkabılar ve çizmelerimiz de var. Sektör günden güne kan kaybediyor. Bu kullanımla alakalı bir durum. Biz de bunu görerek terlik, çizme ve spor ayakkabı gibi çeşitler de üretmeye başladık. Bu sayede firmamızı yaşatmaya çalışıyoruz. Türkiye’deki ekonomik sıkıntılar sektörü de olumsuz etkiliyor."
'ŞEHİR DESTEĞİ YOK'
Şehir desteğini arkalarında bulamadıklarından yakınan Eldemir, "Diğer şehirlerimizden aldığımız desteği kendi şehrimizden alamıyoruz. Samsun’daki kamu kurum ve kuruluşları, aynı malı düşük maliyetle daha kaliteli üretmemize rağmen, İstanbul ve Afyon’daki üreticileri tercih ediyor" dedi. 
Kara lastik imalatının geleceği hakkında da konuşan iş adamı Fahri Eldemir, "Köylünün, tarlanın olduğu yerde kara lastik imalatı ölmez. Bir çift kara lastik minimum 2 yıl dayanıyor. Ancak artık lastikler eskisi gibi her gün giyilmiyor. Çiftciler sadace tarlada çalışırken kara lastik giyiyor. Bu durum sektörde düşüş yaşanmasına neden oluyor" değerlendirmesini yaptı.