ULUDAĞ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Bulgaristan sınırında dozvola (yol geçiş belgesi) verilmemesi nedeniyle yaşanan sıkıntıdan dolayı TIR’ların bekletildiğini söyledi. Sabuncu, "Bütün ihracatçılar için sıkıntı olur. Avrupa'ya araçların bir bölümü buradan sevk ediliyor. Sorun çözülmezse düşünmek bile istemiyorum ama 10 - 20 senede elde ettiklerimiz iki günde gidebilir" dedi.
Türkiye'nin Avrupa'ya açılan sınrı kapısı olan Bulgaristan'ın, iki ülke arasındaki anlaşmalar gereği vermesi gereken 250 bin dozvoladan (yol geçiş belgesi) sadece 5 binini vermesi üzerine başlayan sıkıntı, giderek büyüyor. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Avrupa'ya araç götüren TIR'ların bu nedenle sınırda bekletildiğini söyledi. Sorunun bir an önce giderilmesini isteyen Orhan Sabuncu, "Avrupa'ya araçları Bulgaristan üzerinden gönderiyoruz. Yaşanan bu problem bizleri zor durumda bıraktı. Üyelerimiz yaşadıkları endişelerni bizlerle paylaşıyorlar. Problem gerçekten çok büyük Sorun çözülmezse düşünmek bile istemiyorum ama 10 - 20 senede elde ettiklerimiz sadece iki günde gidebilir. Bu sorunun biran önce aşılması gerekiyor" diye konuştu.
OTOMOTİV İHRACATINDA 2014 HEDEFİ 21.5 MİLYAR DOLAR
Türkiye'nin ihracatta lokomotif sektörü olan otomotiv endüstrisi, ocak ayında ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.8 artırarak, 1 milyar 587 milyon 12 bin dolara yükseltti. İhracatta liderliğini ise az bir fark ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne kaptıran otomotiv sektörü, ikinci sıraya geriledi. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, ihracat artış oranının iyi olduğunu söyledi. Otomotiv ihracatında her yıl tatilin çok, çalışma döneminin ise az olduğu ocak ve ağustos aylarında, azalma gözlendiğini belirten Sabuncu, "Şubat ve mart da yine liderliği alırız" dedi.
Otomotiv sektöründe yıl sonu için 21.5 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını ifade eden Sabuncu, "Geçen sene 21 milyar 300 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Avrupa'nın 2014 yılının 2013 gibi gidecek diye öngördük. Ancak Avrupa'da bu yıl daha iyi olacak. Hedeflerimizin tutacağını düşünüyorum" diye konuştu.