EDİRNE’de Bulgaristan’ın Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda işlemlerin yavaş yapılması nedeniyle ihracat yükü ürünleri Avrupa ülkelerine götürmek için yola çıkan TIR’lar Kapıkule Sınır Kapısı’nda 16, Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ise 12 kilometre kuyruk oluşturdu. Türk TIR sürücüleri Bulgaristan’da polis ekiplerinin her fırsatta kontrol yaparak rüşvet aldıklarını öne sürdü.
İhracat yükü ürünleri Avrupa ülkelerine götürmek için Türkiye’nin çeşitli illerinden yola çıkan TIR’lar, Bulgaristan gümrüğünde işlemlerin yavaş yapılması nedeniyle Türk gümrüklerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkış yapmak isteyen TIR araçlarının kuyruğu 16 kilometreye ulaşırken, Bulgaristan’a açılan diğer gümrük kapısı olan Hamzabeyli de ise 12 kilometre TIR kuyruğu oluştu.
TIR sürücüleri yaklaşık 10 saaten bu yana sırada beklediklerini anlatırken her hafta farklı sorunlarla kuyruk oluştuğunu ve sırada beklemek zorunda kaldıklarını savundu. Hırvatistan’a ihracat yükü taşıyan TIR sürücü Lütfü Doğan ise Bulgaristan gümrüğünde kesilen keyfi cezaların durduğunu ancak polis ekiplerinin yollarda arama noktaları kurarak rüşvet istediklerini öne sürdü. Doğan, şöyle dedi:
"Bu sabah kuyruğa girdim. Dün Bulgaristan’dan geldim. Adım başı ve polis ve kontrol noktası vardı. Kontrolcüler durdurduğunda 50 Euro’ya kadar rüşvet almadan da bırakmıyorlar. Ceza kesmiyorlar, 29 Ekim’e kadar anlaşma var ama rüşvet alıyorlar. Dün 60 Euro rüşvet vererek geçtim. 3 kontrol noktasında 20 Euro rüşvet verdim. ‘Arabanda iğne yok, lastiğinde bir şey’ diyerek rüşvet istiyorlar. Vermeyen olursa 1500 ile 2 bin Euro arasında para cezası kesiyorlar. Eksiğimiz olmamasına rağmen uğraşmamak ya da ceza kesilmesin diye rüşveti veriyoruz. Rüşvet alabilmek içinde mutlaka bir neden buluyorlar. Özellikle Türk TIR araçlarından rüşvet alıyorlar. Diğer araçları durdurmuyorlar. Bulgar araçları bizimkilerinden çok kötü durumda ama onlara dokunmuyorlar."
Bulgaristan’ın işlemleri yavaş yaptığını öne süren TIR sürücüsü Yüksek Duran ise "Bulgaristan'ın ya elektrikleri kesiliyor ya da yavaş işlem yapıyorlar. Bu nedenle sürekli kuyruk oluyor. Bulgaristan’dan geçerken rüşvet vermek zorunda kalıyoruz. Bulgaristan’ın avantası, rüşveti bitmez veriyoruz" diye konuştu. TIR sürücülerinin kuyruktaki bekleyişleri sürüyor.