BÖLGESEL AJANSLARA 1,3 MİLYAR KAYNAK AYRILDI
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nu ziyaret ettikten sonra Mollaarap Camii’ne geçerek burada cuma namazını kıldı. Daha sonra Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı’nı (BEBKA) ziyaret eden Bakan Yılmaz, Genel Sekreter Tamer Değirmenci’den bilgi aldı. BEBKA’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Bakan Yılmaz, 81 ili kapsayacak şekilde 26 ajans kurulduğunu ve bunlara merkezi idareden 1,3 milyar lira kaynak ayrıldığını söyledi.
2008 yılından beri Türkiye genelinde 32 bin 583 proje başvurusu aldıklarını ve bunlardan 5 bin 726’sını desteklediklerini kaydeden Bakan Yılmaz, eş finansman ile birlikte harekete geçirdikleri yatırım miktarının 2,6 milyara ulaştığını kaydetti.
Ajansların sadece hibe mekanizması için kurulmadığını vurgulayan Yılmaz, "Daha önemlisi yerel düzeyde bütün aktörleri bir araya getiriq hedef birliği sağlıyor. Bu bölgeyi 5- 10 sene sonra nasıl görmek istiyoruz. Daha uzun vadeli perspektif ile Bursa, Bilecik Eskişehir’i nerede görmek istiyoruz. Bunu arıyoruz kalkınma ajanslarımız ile. Stratejiyi belirliyoruz" dedi.
Yılmaz, Türkiye genelinde yaklaşık 70 bin yatırımcıya danışmanlık hizmeti verildiğini de kaydederek, gelecek dönemde kalkınma ajanslarını daha da güçlendirerek yola devam edeceklerini söyledi.
BEBKA’nın 3 temel gelişme ekseni belirlediğini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Birincisi uluslar arası alanda yüksek rekabet güç. Bu son derece anlamlı. Bu bölge üretim ve ihracat üssü. 2023 yılında çok iddialı hedefler var. Sadece Bursa’nın ihracat hedefi 75 milyar dolar. İşte bu rekabet gücü ile belirlenebilecek eksen. İkincisi insan odaklı kalkınmanın olmazsa olmazı beşeri gelişme ve sosyal içerme. Kalkınma sadece ekonomiden ibaret değil. Sosyal boyutu yoksa sürdürülebilir olması mümkün değil. Sosyal içerme derken kimse kıyıda köşede hissetmesin kendini. Herkesi entegre eden bütünleştiren birlik beraberlik içinde kalkınma sürecine dahil eden anlayış, üçüncüsü dengeli mekansal gelişme ve sürdürülebilir gelişme. Bu yöredeki insanların ilgili bütün tarafların belirlediği eksenler bunlar. Bursa sağlık turizmi master planı çalışmaları sürdürülüyor. Sadece sanayi değil, tabiatı turizmi ile önemli kentimiz Bursa."
Bursa’nın hızla geliştiğini de kaydeden Bakan Yılmaz, "Hızlı gelişim var. Teşvik belgelerine baktığımızda birinci bölgede ama ilk defa yeni teşvik sistemi ile bütün bölgeleri teşvik kapsamına aldık. Tüm Türkiye’yi teşvik kapsamına aldık. Bölgesel boyutu var, sektörel boyutu var. Sektörel boyutta bütün iller yararlanıyor, 2013 yılında 245 teşvik belgesi alınmış Bursa’dan. Bu 3,6 milyar lira sabit yatırıma denk gelen bölgeden bahsediyoruz. Bursa dinamik şekilde yoluna devam ediyor" dedi.

ST,Mİ(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)