Şaban KARAKAYA/ÇAN (Çanakkale), () - ÇANAKKALE'nin Çan İlçesi'nde fabrika açan Kale Grubu, Kaleporselen Tesisleri'nde ilk üretimini gerçekleştirdi.
Kale Porselen Tesisleri'nin açılışına Kaleseramik Fabrikaları Kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. H. İbrahim Bodur, Kaleseramik Farikaları Genel Müdürü Süleyman Soysal, birim müdürleri ve çalışanlar katıldı. Toplam 28 işçiye istihdam sağlayacak Kaleporselen Tesisleri'nin 1969 yılında İstanbul'da kurulduğunu hatırlatan Personel Müdürü Serdar Özcan, "Ocak ayı başında başladığımız Kaleporselen fabrikasının Çan lokasyonuna taşınma işlemi, nisan ayı ortasında tamamlandı ve heyecanla beklediğimiz ilk ürünler nisan ayının ilk haftasından itibaren fırından çıkmaya başladı. Bu çatı altına, kompozit izolatör fabrikamızı da katarak beraber üretim yapmaya başladık. Bu fabrikamızda çalışanlarımızı istihdam ediyoruz. Kompozit izolatör fabrikamızda, yıllık 140 bin orta gerilim, yüksek gerilim ve demiryolları izolatörü üretim kapasitemiz mevcut. Teknik seramik olarak, 2014 yılı için 9 aylık, 2 milyon lira satış bütçemiz var. 300 çeşit ürün bütçeledik. Yılda, ürün tipine göre değişen, 5- 7 milyon tek fırınla çalışma kapasitemiz var. İki fırın çalıştığında kapasitemiz 10 milyona çıkacak. Kaleporselen firması için elektriksel malzemelerin porselenlerini üretiyoruz. Bu bünyede, hem üretimden hem de satış ve pazarlamadan sorumluyuz" diye konuştu.
SERAMİĞİN BEŞİĞİ ÇANAKKALE
Kaleseramik fabrikaları kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. H. İbrahim Bodur da Kale Porselen'in 1960'dan bu yana İstanbul'da tekniksel seramiğe doğru üretim yapmaya başladığını söyleyerek, 2013 yılı itibari ile izolatörleri kapattıklarını ifade etti. Türkiye'de toprak üstü elektrik hattının devlet tarafından toprak altına taşınması nedeniyle bu bölümü kapattıklarını belirten Bodur, "Kale Porselen'in İstanbul'da kalacağına dair bir proje yoktu. Seramiğin Türkiye'deki beşiği ve yeri Çanakkale Seramik Fabrikası'dır. Çanakkale Seramik Fabrikalarını 1952 yılında kurdum. Bugün dünyanın en büyük fabrikası ve Türkiye'nin de ilk seramik fabrikası" dedi.
İthalat ve ihracatlar hakkında da bilgi veren Bodur, seramik fabrikası çalışanlarına, kocaman bir aile olduklarını söyleyerek, bu tesislerin de başarıyla bu çatı altında devam etmesini dilediğini belirtti. Yapılan konuşmaların ardından, eski imam hatip lisesi müdürü Ahmet Kocabaş'ın yaptırdığı dua ile kesilen kurbanın ardından tesisin açılışı gerçekleştirildi.

ŞK(AÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)