KAHRAMANMARAŞ Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin, 4 bin üyesi bulunan oda yönetimini feshederek kapatma kararı aldığını söyledi. Karara tepki gösteren Topçuoğlu, yargıya başvuracaklarını söyledi.
Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu, kentin yeni yasayla büyükşehir statüsüne alınmasıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından mevcut odanın kapatıldığını açıkladı. Mevcut oda yönetimiyle ilgili genel merkez tarafından fesih kararı alındığını belirten Topçuoğlu, merkez Dulkadiroğlu ve 12 Şubat ilçelerine yeni ziraat odaları kurulacağını kaydetti. Topçuoğlu, odada yönetim kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu tarafından alınan karara tepki gösterdi.
Genel merkez tarafından alınan kararın kanuna aykırı olduğunu savunan Topçuoğlu, "1964 yılında bu yana faaliyette olan bu odanın kapatılması kanuna aykırıdır. Büyükşehir yasası uygulanan diğer illerimizde merkez ilçeye hizmet eden odanın, o ilçe sınırları içerisinde kurulan ilçenin ismiyle değiştirilerek hizmetinin devam ettirildiğini ve merkez ilçelerde ise oda kuruluncaya kadar sadece ismi değiştirilen bu odaya bağlayarak faaliyetlerini devam ettirmektedirler. Her iki ilçe çiftçilerine hizmet eden odamızın daha önceki bazı illerdeki uygulamaları örnek alınarak Kahramanmaraş Ziraat Odası Meclisi 03 Mart 2014 tarih ve 191 sayılı meclis kararı alınarak Kahramanmaraş Ziraat Odasının isminin Dulkadiroğlu Ziraat Odası olarak değiştirildiğini İlçe Tarım Müdürlüğü aracılığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne bildirmiştir. Daha önce büyükşehir olan Antalya, Mersin ve Diyarbakır illerinde bu şekilde uygulama yapılmıştır" dedi.
Topçuoğlu, 4 bin üyesi bulunan odanın kapatılmasının yasa dışı olduğunu ve yargıya başvuruda bulunacaklarını ifade ederek şunları söyledi:
"Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin aldığı bu karar tamamen kanuna aykırıdır. Dört yıllığına seçilen delegeleri haklarını gasp etmektedir. Seçilmiş delegelerin bu süreyi tamamlaması gerekirken; kanunda çiftçilerin bir odanın kurucular kurulunda yer alabilmesi için en az bir mahsul döneminin geçmesi ve devamlı çiftçiler içinde kanundaki tanımı ile bir yıl geçmesi gerekir. Mevcut Kahramanmaraş Ziraat Odası’nı temsil eden delegelerinin hakları ihlal edilerek kanuna aykırı olarak bir iki günlük çiftçi kaydıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği bu yeni üyelere yeniden oda kurma yetkisi vermektedir. Bu da kanuna aykırıdır. Tamamen keyfi bir uygulamadır."
Topçuoğlu, genel merkez tarafından gönderilecek gerekçeli kararının kendilerine ulaşması durumunda suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

MY (HK/AAA) (FOTOĞRAFLI)