TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde, 3 ülke ve 81 ilden kadın girişimcinin katılımıyla ‘İş dünyasında umut veren kadınlar’ toplantısı Hilton Kayseri Oteli’nde başladı.

Açılışta konuşan TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu, toplantıya, İran, Finlandiya ve İsviçre’den gelen konuk kadın girişimcilerin yanısıra, 81 ilden gelen kadın kurulu temsilcileri katıldığını söyledi. Türkiye’de ve dünyada kadın girişimciliğinin güncel sorunlarına çözümler arayıp, iş hayatı ve çalışan kadınların karşılaştığı sorunları ele alacaklarını söyleyen Karaoğlu, bu çerçevede, kadınların istihdama katılması, genel ve yerel siyasette, oda ve borsa gibi örgütlerde temsil oranlarının artırılması amacıyla ‘Çalıştay’ ve ’İşte Eşitlik Platformu’ düzenlediklerini söyledi.

Şenpiliç A.Ş Ceosu İpek Üstündağ’ın da deneyimlerini aktardığı açılışta, İranlı kadın girişimci Seyideh Fatimeh Moghimi’de İngilizce olarak yaptığı konuşmasında, üniversite eğitimini İngiltere’de yaptıktan sonra ülkesine dönerek, 1980’de nakliyatçılıkla iş hayatına başladığını şöyle anlattı:

“Başlangıçta çok zorlandım. Zira, bu iş erkeklere özgü gibi görülüyordu. Ben bu işi yapmakla şunu da göstermek istedim. İşin cinsiyeti yoktur. Kabiliyetiniz varsa hangi cinsten olursanız olun yaptığınız işte başarılı olursunuz. Kurduğum şirket 32 yılda İran’ın en başarılı şirketlerinden biri haline geldi. İşimi sürdürürken İran’daki nakliyatçılar birliğinin yönetim kuruluna 4’üncü kez seçildim. Iran’da kadınların güçlenmesi için birlik kurduk, kadın girişimci kurullarını oluşturduk. 2012’de de İslam Kalkınma Bankası tarafından da ciddi destek aldık kadın girişimciler olarak. Tahran Ticaret Odası delegesi ve İran Oda ve Borsalar birliği delegesiyim.”

ÇOCUĞU BÜYÜTEN BEREKETLİ ELLER EKONOMİYİ DE BÜYÜTMELİ
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak da, 1.5 milyon girişimcinin sadece 80 binin kadın olduğunu anımsattı. Ülkenin gelişmesinin kadın girişimcilerin artmasına bağlı olduğunu söyleyen Budak, şöyle dedi:

“Hazinemiz evde oturuyor. Biz dolma yapan, hamur açan, börek saran elleri iş hayatına kesinlikle değmesini istiyoruz. Bizim doğalgazımız yok, petrolümüz yok. Ama, elimizde henüz değerlendiremediğimiz çok önemli hazine var. Bu hazine toprağın altında değil üstünde. Şuan 1.5 milyon girişimcinin sadece 80 bini kadın. Yaklaşık yüzde 95 erkek girimciye karşılık yüzde 5 kadın girişimcimiz var. Açıkça söylemek gerekirse israfın olduğu yerde maalesef zenginlik olamıyor. Çocuk büyüten bereketli eller ekonomiyi de büyütmeli. Yeter ki, cinsiyet ayrımı yapmayıp, kadınlara destek olalım. Göreceksiniz ülkemiz hızla gelişecek. Çok büyük potansiyele sahip ülkeyiz, girişimci ruhumuz, genç nüfusumuz var. Ülkemizin gelişmesini ve kalkınmasını istiyorsak, kadın girişimcileri özendirmeli ve teşvik etmeliyiz. Devletimiz de kadına daha çok yatırım yapmalı. Batıya gidildikçe kadın yönetici artarken, doğuya gittikçe istihdam azalıyor. Kadına yapılan yatırım ülkenin geleceğine yapılan yatırımdır.”

Budak, ülkemizde ek yatırım yapmadan işyerlerinin verimliliğini Almanya seviyesine, kadınların iş seviyesine katkısını da Kore seviyesine çıkarttığımızda Dünyanın en büyük 9’unce ekonomisi olacağımızı da vurguladı.

Ali ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan da, kadın istihdamında eğitimin önemine değindi. Kadın girişimcilerin desteklenmesi, teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Asan şöyle dedi:

“ Tüm fırsatlardan eşit şekilde yararlanması da bizin en önemli önceliğimiz. Dezavantajlı kesimlere yapılan aktarımlar ve politikalar toplumun daha büyük ivmeyle gelişmesini sağlamakta. Parlamentoda baktığımızda kadınların temsil oranı Cumhuriyet tarihinden itibaren yüzde 4’tü ve aşamıyordu. 2011’de yüzde 14’de çıktı. Ama sadece TBMM de olmaz yerel yönetimlerde, belediyelerde, muhtarlıklarda, bakanlık ya da seçimle gelinen yerlerde kadının temsili önemli. Kadın istihdamı alanında farkındalığın artırılması gerek.”

Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Türkiye’nin üst düzey kadın yönetici istihdamı açısından Norveç, İzlanda ve Avrupa ülkeleriyle yarıştığını da belirterek, “Övünebileceğimiz başka rakamlar da var. Örneğin Dünyada gayri menkullerin sadece yüzde 1’i kadınların. Genelde arsa, apartman erkekler üstüne tescil ediliyor. Türkiye’de yüzde 35. OECD ülkeleri arasında kendi işini kuran kadınlar sıralamasında da birinci sıradayız. Biraz destekle birlikte çok güzel şeyler oluşturabiliyoruz” diye konuştu. İş Dünyasında Umut Veren Kadınlar Çalıştayı yarın hazırlanacak sonuç bildirgesiyle son bulacak.
DÖ(OE)(FOTOLU)