İstanbul'da yapılmakta olan dünyanın en büyük havalimanı ile 3. Boğaz Köprüsü'ne karşı çıkan Mimarlar Odası, şimdi de İzmir'in Çılgın Projesi olarak nitelendirilen 3.5 milyar TL'lik Körfez Geçişi Köprü-Tünel projesine karşı çıktı. Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Körfez Geçişi Köprü-Tünel projesiyle ilgili hazırladığı raporda olumsuz görüş vererek; körfezdeki su sirkülasyonuna engel olunacağı, kent içi ulaşım sorunuyla ilişkisi olmadığı, sulak ve doğal alanlara zarar vereceği gerekçesiyle projeden vazgeçilmesini istedi. Raporda, projeye ayrılan kaynakla İzmir ulaşımı için 60 kilometre metro, 6 iskele yapılabileceği, 20 yolcu vapuru ve 6 araba vapuru alınabileceği savunuldu. Mimarlar Odası İzmir Şubesi, körfez geçişi projesini hazırlayan Yüksel Proje firmasının ÇED toplantısında sunduğu bilgiler ve verilen dokümanlar kapsamında bir rapor hazırladı.

Topaz: Proje fizıbıl değil

Şube Başkanı Hasan Topal'ın imzası olan inceleme raporunda şu tespitler ve öneriler yapıldı. Proje kapsamında yapılacak 800 metre uzunluğunda ve yaklaşık 200 metre genişliğindeki yapay adanın körfez içi akıntılara ve su sirkülasyonuna olumsuz etkisinin kesin olacağının, bunun en aza indirilmeye çalışılacağının, projenin tamamı için yapılan ön fizibilite etüdüne göre finansal açıdan fizıbıl olmadığının ÇED toplantısında proje sunumunu yapan firma yetkilileri tarafından da açıklandığı bilgisi raporda yer aldı.

YILDIRIM GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Binali Yıldırım'ın gündeme getirdiği projeler arasında yer alan, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak 'İzmir Körfezi Geçişi Projesi', geçen haziran ayında yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısıyla kent gündemine oturdu. Toplantıda TMMOB bağlı meslek odaları başkan ve temsilcileri, projeyle ilgili yönelttikleri sorulara alamadıkları yanıtlar nedeniyle çekincelerini ortaya koydu. Toplantıya katılmayan İzmir iş dünyasının bazı isimleri ise projeye desteklerini açıkladı.