TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Van depreminin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen ülkede yapı güvenliğinin hala denetim dışı olduğunu belirterek, buna dikkat çekmek için depremin yıl dönümü 23 Ekim'de bir kampanya başlatacaklarını açıkladı. 
Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada yaşanılan çevrenin bugün, düne göre afetlere karşı daha güvenli olmadığı belirtilerek, yüzde 92'si tehlikeli deprem bölgeleri içinde yer alan Türkiye'de, her yıl yüzbinlerce bina yapıldığına dikkat çekildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Ancak deprem güvenli yapılar için yapılan zemin etütleri, mevcut yapı denetim sistemi dışında tutulmaktadır. Oysa depreme dayanıklı binaların güvenliği zeminden başlamaktadır. Odamız tarafından, binanın üzerine oturacağı zeminin parametrelerini ortaya koyan zemin etütlerinin denetim dışı bırakılmasına ve projelerin ekindeki 'önemsiz belgeler' olarak algılanmasına dikkat çekmek, uluslararası örneklerinde olduğu gibi bir yapı denetim sistemini hayata geçirmek, kentsel planlama, yapı üretim ve denetim süreçlerinin rantın değil bilim ve mühendisliğin yol göstericiliğinde yapılması için; Van Depremi'nin yıldönümü olan 23 Ekim 2013 Çarşamba günü 'Van Depremi'nin ardından iki yıl geçti. Ancak, tüm ülkede yapı güvenliği hala denetim dışı' başlıklı bir basın toplantısı yapacak ve bu basın açıklaması ile birlikte, 'Yapı Güvenliği Denetim Dışı! Jeoloji Mühendisleri Yapı Denetimine' başlığı ile başlatacağımız kampanya ile ilgili ayrıntılı bilgiler değerli basınımızla paylaşılacaktır." (AY/AK)