İZMİR Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, iş dünyasının önünü görmekte zorlandığı bir dönemden geçtiğini belirterek, "Sakin olmamız ve gelişmeleri takip etmemiz, pozisyonumuzu korumamız gerekli. Döviz ile iş yapmamamız gerekiyor. Gün atılım günü değil, sakince ve dikkatlice bekleme günü" dedi.
Yılın ilk meclis toplantısını gerçekleştiren İTO'da İzmirli tüccarın gündemi Merkez Bankası'nın faiz arttırımı, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu ve son ekonomik gelişmeler oldu. Toplantıda meclis üyelerine seslenen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, daha yılın başında 2014 beklentilerinin bozulduğunu, döviz, faiz ve enflasyon hedeflerinin değiştiğini belirterek, "Döviz borcu olanlara Allah kolaylık versin. Bir de kurların piyasadaki mal ve hizmetlere yansımasını düşünmek bile istemiyorum. O zaman hepimiz varlığımızın 3'te birini kaybederiz" diye konuştu.
'UMARIM FAİZ SİLAHI DÖVİZİ VURUR'
Doların hızla yükselmesi karşısında Merkez Bankası'nın yaptığı müdahalelerin işe yaramaması sonucunda en sonunda dün olağanüstü toplanılarak şok faiz kararlarının açıklandığını hatırlatan Demirtaş, "Bu acı reçeteden başka bir yol yoktu. Ama Merkez Bankası piyasanın beklentilerinin çok üzerinde bir yükseltme yaptı. Umarım faiz silahı dövizi vurur ve yükseliş durur" dedi. Bu durumun döviz borcu olanlara iyi haber olduğunu ancak piyasa faizlerinin nereye gideceğinin belli olmadığını belirten Demirtaş, kredi maliyetlerinin yükseleceğini, yüksek faiz oranlarının büyüme ve istihdamı etkileyeceğini ve enflasyonun artacağını kaydetti.
"Ama eninde sonunda bu yükler halkın sırtına biner" diyen Demirtaş, iş dünyasının önünü göremediği zor bir süreçten geçtiğini ifade etti.
'SAKİN OLMAMIZ GEREKLİ'
Bu tablo içinde meclis üyelerine bir takım önerilerde de bulunan Demirtaş, "Sakin olmamız ve gelişmeleri takip etmemiz, pozisyonumuzu korumamız gerekli. Döviz ile iş yapmamamız gerekiyor. Gün atılım günü değil, sakince ve dikkatlice bekleme günü. Tüm dünyayı izlememiz gerekiyor. Girişimcilik ruhumuzu kaybetmeden serinkanlı olmalıyız. Biz ne günler gördük, bugünler de geçer" dedi.
Demirtaş Oda olarak İzmir'in yeri ve hedeflerinin ortaya konacağı 10 yıllık bir stratejik planı İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğinde hazırladıklarını belirtti. Konuşmasında kruvaziyer turizmine de yer veren Demirtaş, "Büyük bir özveriyle yürüttüğümüz çalışmalar 11'inci yılına giriyor. 2014 yılında 121 gemiyle 500 bin civarında turistin İzmir'e gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.
'İNŞALLAH DUANIZ KABUL OLMAZ'
Toplantıda söz alan Meclis Üyesi Salih Özçiftçi ise gündemi değerlendirerek uygulanan ekonomik politikaları eleştirdi ve Oda olarak bu konularda daha fazla ses yükseltilmesi gerektiğini savundu. Konuşmasında AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın İZTO ziyaretinin basına yansıyan kısmında Demirtaş'ın “Umarım siz galip çıkarsınız” dediğini hatırlatan Özçiftçi, "Bence bu duayı her partinin büyükşehir belediye başkan adayı için söyleyelim. Ya da sırf Binali Yıldırım için ise inşallah bu duanız kabul olmaz" dedi.