İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 12.6 km'lik Üçkuyular-Halkapınar ve 9.7 km'lik Alaybey-Mavişehir tramvay hatlarının ihalesinin sonuçlandığını açıkladı. Gülermak firmasının kazandığı ihalenin vagonları Durmazlar Makina firması tarafından Bursa’da üretilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kent içi toplu ulaşımı rahatlatmak amacıyla yapmayı planladığı 12.6 kilometrelik Halkapınar - Üçkuyular ile 9.7 kilometre uzunluğundaki Karşıyaka Alaybey - Mavişehir tramvay hatlarının yapımını öngören ihale sonuçlandı. Yerli ve yabancı firmalar, konsorsiyumların yarıştığı ihaleyi Türk firması Gülermak Ağır Sanayi ve İnşaat Taahhüt Firması, yapım işleri için verdiği 182 milyon 144 bin 261 TL ve 38 vagon ve yedek parçalar için teklif ettiği 69 milyon 153 bin 255 Euro ile kazandı. İhale sonucu tebligatları katılımcı firmalara gönderildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, toplam 23.5 kilometre uzunluğundaki tramvayların ihalesinin sonuçlandığını açıkladı. İhalenin umduklarından daha hesaplı olduğunu belirten Kocaoğlu, "Bunun en büyük nedeni Bursa’da otomotiv yan sanayi işkolunda çalışan bir firmamız tramvay çekeri yapmış. Maliyeti düşük olan vagonlarla ihaleye giren bu firma kazandı. Türk sanayisine katkıda bulunmaktan çok büyük bir onur duyacağız” dedi.
Gülermak firması tramvay ihalesine alt taşeron şirket olarak Bursa’da ipekböceği adlı tramvayları üreten Durmazlar Makina’yla birlikte girdi. İhalenin kazanılmasıyla birlikte İzmir’e de Bursa’da sefer yapan yerli üretim İpekböceği tramvayından yapılacak. Ancak, İzmir tramvayının vagon boyutları 26 metrelik Bursa tramvayının vagonlarından büyük olacak. İzmir’in vagonları 32 metre uzunluğunda olacak. Tramvay çift yönlü çalışacak şekilde imal edilecek.
36 AYDA TAMAMLANACAK
İhale sonucu itiraz sürecinden olumsuz etkilenmezse 36 ayda tamamlanacak. Halkapınar-Üçkuyular Metrosunda 19 durak yer alacak. Alaybey Mavişehir Hattında ise 16 istasyon inşa edilecek. İhale kapsamında ayrıca yolcu taşımak için 38 vagon alımı ve yedek parça da dahil olacak.

UB(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)