İZMİR İl Özel İdaresi, Koza Altın İşletmesi’nin Dikili’de bulunan ve 'Çevre İzin Belgesi' olmadığı gerekçesiyle faaliyetleri durdurulan maden işletmesi ile ilgili açıklama yaptı. Firmanın eksiklerini tamamlaması için defalarca uyarıldığı belirtilen açıklamada, izin belgesinin getirilmesi halinde şirketin faaliyetlerine devam edebileceği dile getirildi.
Koza Altın İşletmesi’nin, Dikili Çukuralan Köyü’nde bulunan açık ve yeraltı işletmesinin Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken 'Çevre İzin Belgesi' olmadığı gerekçesiyle faaliyetinin durdurulduğu ifade edilen açıklamada, “Firmaya 4 Ağustos 2011 günü 1. Sınıf İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmiştir. 1. Sınıf İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ait yönetmelik uyarınca firmanın bir yıl içinde izin belgesini İl Özel İdaresine teslim etmesi gerekmektedir. Bu mevzuattan doğan bir zorunluluktur” ifadesine yer verildi.
BELGE GELMEDİ
Firmanın 4 Nisan 2011 tarihinde izin belgesini alacağını taahhüt ettiği anlatılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın firmaya 20 Şubat 2014 tarihine kadar geçici faaliyet belgesi vermesine rağmen 30 Temmuz 2013 günü web sitesi aracılığı ile bir duyuru yaparak geçici izinlerle çalışan firmalara 31 Aralık 2013’e kadar eksiklerini tamamlamak için süre verdiği dile getirildi.
Açıklamada, “Hem söz konusu firma, hem de ilimizde faaliyet yürüten diğer firmaların tamamına bu yasal mevzuat çeşitli defalar teknik personelimizce yerinde yapılan denetimlerde duyurularak eksikliklerinin tamamlanması hatırlatılmıştır. İdaremizce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye’de faaliyet gösteren tüm işletmelere 2014 yılı 1 Ocak gününe kadar vermiş olduğu bu genel izin çerçevesinde çalışma imkanı sağlanmış, 30 Aralık 2013 tarihi itibariyle izin idaremize ulaştırılmadığından '30.12.2013 tarih ve 37 bin 660 Sayılı Olur'la yukarda belirtilen sahada faaliyet durdurma onayı alınmış, 31 Aralık 2013 tarihinde firmaya yerinde tebligat yapılarak durdurma işlemi gerçekleştirilmiştir” denildi.
BELGE GELİRSE ÇALIŞACAK
Koza Altın İşletmeleri’ne ait maden sahasındaki durdurma işleminin 3213 Sayılı Maden Kanunu’nun işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliği uyarınca sonuçlandırıldığı ifade edilen açıklamada, firmanın Çevre İzin Belgesi’nin getirdiği gün madencilik faaliyetlerine kaldığı yerden devam edebileceği dile getirildi.
EŞİT MESAFE
İzmir İl Özel İdaresi’nden yapılan açıklamada idarenin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 'Meri Mevzuatı' kapsamında çıkartılan kanun, tüzük ve yönetmeliklerle yönetildiği, il sınırları içerisindeki tüm işletmelere hukuk kuralları çerçevesinde eşit mesafede bulunduğuna dikkat çekildi.

TG(İÖ/AAA)