(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL () - ÜRETİCİ fiyatlarında geçen yılın sonunda başlayan hızlı artış sürüyor. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, Mart ayında İstanbul'da toptan fiyatlar, perakende fiyatlardan hızlı arttı.

İTO'nun İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre; İstanbul'da perakende fiyatlar Mart'ta yüzde 0.99, toptan fiyatlar yüzde 1.42 arttı. İstanbul'da perakende fiyatlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.2, toptan fiyatlar ise yüzde 12.68 gibi yüksek oranda yükseldi.

İTO verileri, gıda fiyatlarındaki artış hızının, ortalama artışının da üzerinde olduğunu gösterdi. Buna göre, perakende fiyatlar gıda harcamaları grubunda Mart'ta yüzde 1.57, toptan fiyatlar ise yüzde 2.87 arttı.

Yeni sezon ürünlerinin vitrinlerdeki yerine almasıyla, Mart'ta en çok fiyat artışı yüzde 3.61 giyim eşyasında yaşandı. Fiyatlar, ev eşyasında yüzde 1.67, gıdada yüzde 1.57, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 0.32, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 0.22 yükseldi. Ulaştırma ve haberleşmede yüzde 0.14, konutta yüzde 0.11 fiyat azalışğ görülürken, diğer harcamalar grubunda fiyat değişimi izlenmedi.

Perakende fiyatlarda görülen aylık bazdaki artışın Mart ayları itibariyle son dört yılın en yüksek enflasyon oranı olduğuna dikkate çekilen İTO açıklamasında, "Mart ayında, gıda harcamaları yaş-kuru sebze ve meyve grubunda bazı ürünlerde yaşanan arz eksikliğine dayalı fiyat artışlarının yanı sıra, ekmek ve tahıllar, yağlar, süt ve süt mamulleri, çesitli hazır yiyecekler ile ev eşyası harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerdeki maliyet kaynaklı yukarı yönlü fiyat hareketleri indeksi artırıcı yönde etki yapmıştır" denildi.

Toptan fiyatlarda ise aylık bazda; gıda maddelerinde yüzde 2.87, işlenmemiş maddelerde yüzde 1.49, kimyevi maddelerde yüzde 1.44, inşaat malzemelerinde yüzde 0.48, mensucatta yüzde 0.41 artış oldu. Yakacak ve enerji maddeleri fiyatları yüzde 0.30, maden fiyatları ise yüzde 0.47 azaldı.

Açıklamada işlenmemiş maddeler, kimyevi maddeler ile gıda maddeleri gruplarında yer alan ve dış borsalarda işlem gören maddelerin yukarı yönlü fiyat hareketlerinin yanı sıra, bazı ürünlerdeki maliyet kaynaklı fiyat artışlarının Mart'ta enflasyon artışının ana belirleyicileri olduğu belirtildi.

(OSS)