İSTANBUL, 10 Temmuz () - Döviz kurlarındaki hızlı yükselişe bağlı olarak, Türkiye'nin ithalat miktarı Mayıs sonu itibarıyla yıllık bazda yüzde 9.3, ithalat birim endeksi ise yüzde 1.1 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dış Tİcaret Endeksleri verilerine göre, ithalat miktar endeksi Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.3 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre. “gıda. içecek ve tütün”de yüzde 6.5, yakıtlarda yüzde 10.4 ve gıda, içecek ve tütün dışındaki imalat sanayiinde yüzde 3.8 azalırken, yatık dışındaki ham maddelerde yüzde 16.2 arttı.

İHRACAT MİKTARI YÜKSELDİ

İthalat miktarındaki yüzde 10'a yakın düşüşe karşın, değeri düşenr liranın sağladığı fiyat avantajıyla, İhracat miktar endeksi aynı dönemler itibarıyla yüzde 3.6 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 2.7 ve gıda, içecek, ve tütün drışındaki imalat sanayiinde yüzde 9.5 artarken, yakıt dışındaki hammaddelerde yüzde 13.6 ve yakıtlarda yüzde 23.2 azaldı.

İTHALAT BİRİM ENDEKSİNDE DÜŞÜŞ SINIRLI

İthalat miktarında önemli ölçüde gerileme yaşanırken, aynı dönem içinde ithalat birim değer endeksindeki gerileme yüzde 1.1 düzeyinde kaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 1.1, yakıt dışındaki ham maddelerde yüzde 3.3 ve yakıtlarda yüzde 1 azalırken, gıda, içecek ve tütün dışındaki imalat sanayiinde yüzde 0.3 arttı.

İHRACAT BİRİM ENDEKSİ DEĞİŞMEDİ

İhracat birim değer endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre değişmedi. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 1.4, yakıt dışı ham maddelerde yüzde 0.8 ve yakıtla”da yüzde 2.7 artarken, gıda, içecek ve tütün dışındaki imalat sanayiinde yüzde 0.1 azaldı.