İSTANBUL, 21 Temmuz () - Döviz kurları ve endüstrideki gelişmelere bağlı olarak, Haziran ayında ithal ürünleri arasında en yüksek fiyat artışı yüzde 4.59 ile ilaçlarda gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ithal ürünlerin ortalama fiyatlarının hesaplandığı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verilerine göre, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0.53 yükseldi.

Böylece, ithal ürünlerin ortalama fiyatları yılın ilk yarısında yüzde 1.46 ve yıllık bazda da yüzde 12.17 yükseldi. YD-ÜFE'de yıllık ortalama artış ise yüzde 15.56'yı buldu.

Temel eczacılık ürünlerinin ithalat fiyatları ortalama yüzde 4.59 ile en yüksek artış gösteren grup oldu. Bu ürünleri, yüzde 2.63 artış ile bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler, yüzde 2.49 artış ile ağaç ve mantar ürünleri izledi.

Buna karşılık fabrikasyon metal ürünlerin ithalat fiyatları yüzde 0.56, ithal giyim eşyalarının fiyatları yüzde 0.34) ve kauçuk ve plastik ürünlerin ithalat fiyatları da yüzde 0.28) geriledi.

Bu dönemde dayanıklı tüketim mallarının ortalama ithalat fiyatları yüzde 1.23 ve dayanıksız tüketim mallarının ortalama ithalat fiyatları da yüzde 0.38 yükseldi.