İSTANBUL, 2 Haziran () - Çelik Halat, İtalya merkezli Trafileria Del Lario (TDL) şirketinin, makineleri, altyapı tesisleri, marka, patentler ve aktiflerini 7.5 milyon euroya satın almak üzere için sözleşme imzaladı.

TDL'nin alımına ilişkin olarak Çelik Halat'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklama yapmasının ardından şirketin hisseleri yüzde 10.6 artarak tavan fiyat olan 3.13 liraya kadar yükseldi.

Çelik Halat'ın KAP'a yaptığı açıklamaya göre, şirket TDL'yi İtalya'da kuracağı bir bağlı ortaklık tarafından satın alacak. Sözleşmenin imzalanmasının ardından TDL, borçlarının konsolide edilmesi talebi ile sözleşme ile birlikte kendi bölgesindeki mahkemeye bir konkordato planı sunacak.

Çelik halat, TDL'nin mevcut tesislerinde üretim yapılabilmesi amacı ile TDL ile  yıllık 240,000 euro kira bedeli üzerinden 3 yıl süreli bir tesis kiralama protokolü imzalandı. Bu kapsamda ödenecek kira tutarları, konkordato planının yasal olarak onaylanmasını takiben 7.5 milyon euro tutarındaki satın alma bedelinden düşülecek. Kira bedelleri aylık eşit taksitler halinde ödenecek.

Satın alım işleminin gerçekleşmesi ve kira protokolünün geçerli olması için, sözleşmede
belirtilen ön şartların sağlanması gerektiğini belirten Çelik Halat, aksi takdirde satın alım
işleminin gerçekleşmeyeceğini duyurdu. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde Çelik Halat'ın cayma hakkı bulunuyor.

Çelik Halat açıklamasına göre, İtalya'nın Lecco bölgesinde paslanmaz çelik tel ve nikel alaşımlı tel üretimi yapan TDL'nin kapasite kullanım oranı, yaşadığı finansal sıkıntılar nedeniyle, 2013 yılından başlayarak yüzde 25'ler seviyesine geriledi.

Üretimi 2011 yılında 11 bin 553 ton ile en yüksek düzeye çıkan TDL, satışlarının yüzde 50'sini İtalya'ya, yüzde 42'sini Avrupa Birliği (AB) üyesi diğer ülkelere ve kalan yüzde 8'ini de AB üyesi olmayan ülkelere yapıyordu.

(OSS)