İSTANBUL, 17 Aralık () - İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, hükümet tarafından art arda çıkarılan vergi aflarının mükellef üstünde alışkanlık ve zaafiyat oluşturduğu uyarısı yaptı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla düzenlenen İSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda "Vergisini disiplinli bir şekilde ödeyen mükelleflere takdir-ödüllendirme sistemi uygulansın" çağrısı yapan Bahçıvan, şu uyarılarda bulundu:

"Ülkemizde geçmiş dönemlerde zaman zaman gündeme gelen vergi affı müessesesi toplumsal vicdan açısında giderek rahatsızlık yaratmaktadır. Öte yandan, bu uygulamalar, sektörler ve firmalar arasında haksız rekabet yaratmanın yanı sıra vergisini zamanında ödemeyenlerde nasıl olsa bir gün af çıkacak beklentisi yaratacak bu konuda bir alışkanlığın, zafiyetin doğmasına neden olmaktadır. Vergi affı müessesinden vazgeçilmezse, yıllardan beri bu sorumluluğunu disiplinli bir şekilde uygulayan vergi mükelleflerine de takdir, ödüllendirme sistemi uygulanması gerektiğine inanıyoruz. KKDF uygulaması sanayicimizin rekabet gücünü maalesef azaltan bir hale dönüşmüştür. Sanayicimizin zaten kısıtlı olan sermaye kaynaklarının KKDF’ye kullanılması bir haksızlıktır."

"SAĞLIKLI KUR CARİ AÇIĞIN AZALMASINA KATKI YAPACAK"

Bahçıvan, döviz kurlarındaki hareketlere de dikkat çekerek, "Sağlıklı kur, ithalatın önünü kesecek, yerli malı üretimi destekleyecek ve ülkemizi yıllardır önemli risklerden biri olan cari açığın azalmasına katkı sağlayacaktır" dedi ve ekledi:

"Bizim istediğimiz ihracata ve yerli malı kullanımına destek olan rekabetçi bir kurdur. Sağlıklı kur, ithalatın önünü kesecek, yerli malı üretimi destekleyecek ve ülkemizi yıllardır önemli risklerden biri olan cari açığın azalmasına katkı sağlayacaktır. Türkiye’yi olumsuz etkileme riski taşıyan bölgemizdeki aşırı siyasi istikrarsızlıklar devam etmektedir ve yabancı yatırımcıların tercihlerinden çok önemli bir parametre olmayı sürdüreceketir."

FOTOĞRAFLI