Mutlu YUCA-Taner BAYAR/BOLU, () - ERPİLİÇ Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Öztürk, Ortadoğu'da beyaz et ihracatında en büyük pazara sahip Irak'ta, IŞİD'in işgal ettiği bölgelere ihracat yapamamaları nedeniyle üretimde kısıtlamaya gideceklerini söyledi.
Türkiye'nin en büyük piliç eti üreticileri arasında yer alan Bolu'da kurulu bulunan Erpiliç, Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle piliç eti üretiminde kısıtlamaya gitme kararı aldı. Helal kesim standartları nedeniyle de Ortadoğu pazarındaki piliç eti ihracatındaki lider firmalar arasında yer alan Erpiliç'in, Irak'ta IŞİD'in yarattığı olaylar nedeniyle bölgeye yaptığı ihracat sekteye uğradı.
Türkiye'de beyaz et sektörünün yıllık 395 bin ton et ihracatı yaptığını açıklayan Süleyman Öztürk, "Bu ihracatın 220 bin tona yakınını Irak'a yapıyoruz. Şu an Güney Irak'taki Musul, Kerkük ve Bağdat'ta problem var. Kuzey Irak'ta şu an herhangi bir sıkıntı yok. Problemli olan bölgelere de 220 bin tonun yüzde 35'i kadarını yani 60-70 bin tonunu ihraç ediyorduk. Şu an ihracatın bu kadarlık bir kısmında problemler var. Diğer ülkelere ihracat yaparak ve üretimimizi kısarak bu sorunu aşacağımızı ümit ediyorum" dedi.
Kısa vadede pazar açılamayacağını vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu:
"Şu an Azerbaycan, Libya ve Türki cumhuriyetleri gibi ülkelere ihracatı kaydırabiliriz ama o bölgelerde bu fazlalığı eritemez. Üretimi bir miktar kısacağız. Irak'a alternatif pazar olarak Ortadoğu ülkelerinde Kuveyt, Dubai ve Suudi Arabistan çok büyük bir alıcı. Fakat hemen bir kapı açıp mal fazlalığını oralara gönderemeyiz. Bunlar zamanla olabilecek işler. Suudi Arabistan ile şu an görüşmelerimiz devam ediyor. Gerekli çalışmalarımız ve izinlerimiz alınıyor. Bir yıla kadar Suudi Arabistan'a da tavuk eti ihraç edeceğiz."
Öztürk, Türkiye'nin Ortadoğu pazarında diğer ülkelere göre bir adım önde olduğunu söyleyerek, "Müslüman bir ülke olmamız Ortadoğu pazarına piliç eti ihracatında büyük önem arz ediyor. İslami usullere göre elle kesim yapmamız, hayvanların beslenmesinde İslami kriterlere uymamız nedeniyle diğer Ortadoğu ve Arap ülkelerinde dünya ülkelerinden bir adım öndeyiz. Ürettiğimiz piliç kaliteli ve lezzetli" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI