Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, () - TÜRKİYE Emekliler Derneği (TÜED) Kırıkkale Şube Başkanı Basri Keskin, işçi emekllilerinin yeni seçilecek Başbakan'dan maaşlarının artırılmasını ve banka promosyonu istediklerini söyledi.
Torba yasa tasarısına ilişkin beklentilerini açıklayan TÜED Kırıkkale Şube Başkanı Basri Keskin, emekli aylıklarındaki azalmalara bir çözüm getirilmesi gerektiğini belirterek, "2000 sonrası dönem için tek bir güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranı belirlenmeli, alt sınır aylık da benimsenmelidir" dedi. Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunu'nun yürürlüğü ile çalışılan süre uzadıkça, emekli aylıklarında önemli tutarda azalmaların yaşandığına işaret eden Keskin, şunları söyledi:
"Bunun nedenleri incelendiğinde, 2000 öncesi Ocak 2000-Eylül 2008 ile Ekim 2008 sonrası dönemlere ilişkin 3 ayrı kısmi emekli aylıkları farklı parametrelere göre hesaplanmaktadır. Her 3 dönemde de çalışması olan sigortalılara emekli aylıkları hesaplaması yapılırken, en büyük kayıp 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu dönemindeki çalışmalarda görülmektedir. Uzun süredir kamuoyunun da gündeminde olan emekli aylıklarındaki azalmalara bir çözüm getirilmelidir. 2000 sonrası dönem için tek bir güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranı belirlenmelidir."
Keskin, emeklilerin aylık aldıkları bankalarca ödenmesini bekledikleri promosyon sorununu çözecek nitelikte bir hükmün torba tasarıda yer almasının da öncelikli talepleri arasında olduğunu dile getirdi.

FOTOĞRAFLI