ZONGULDAK'ta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfetişlerinin 2012 ve 2013 döneminde yaptığı denetimlerde, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerine uymayan 13'ü özel şirkete, biri Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait toplam 14 kömür ocağında üretim durduruldu.
Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince işyerlerinde işyeri ve güvenliğinin sağlanması, mevcut güvenlik şartlarının iyileştirilmesi amacıyla bakanlık müfettişlerinin düzenli olarak denetimlerini sürdürdüğünü söyledi. Demirsu, geçen yıl ve bu yıl içinde TTK'ya ait işyerlerinde 15, özel maden şirketlerine ait işyerlerinde ise 109 inceleme yapıldığını söyledi. Demirsu, bu denetimlerde işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri yönünde eksiklikleri saptanan TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bağlı bir ocak ile 13 özel kömür ocağında üretimin durdurulduğunu kaydetti. Demirsu, aynı dönemde TTK'ya ait 11 işyerine toplam 58 bin 734 lira, 75 özel maden şirketine ise toplam 325 bin 599 lira idari para cezası uygulandığını belirtti.
Denetimlerde işyerlerine eksikliklerini gidermeleri için süre verildiğini belirten Demirsu, süre sonunda yapılan incelemelerde tedbirlerini alan işyerlerinin yeniden üretime açıldığını ifade etti. Demirsu, maden işyerlerine yönelik denetimlerin sürdüğünü söyledi.