İSTANBUL () - Yerel seçimlerin ardından, iş dünyasından "erken genel seçim" çağrıları yeniden yükselmeye başladı. Seçim süreçlerinin ekonomide tahribata neden olduğuna işaret eden iş dünyası, ekonominin yeniden gündemin ilk sıralarına çıkarılmasını istiyor.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, TÜrkiye'nin devamlı seçim ortamında kalmasının ekonomide tahribatlara yol açtığına dikkat çekti ve ekledi:

"Artık bu atmosferden çıkıp, 2014’ün kayıp yıl olmaması için ekonominin önünde bekleyen sorunlarla ilgili kararların hızla alınması gerekiyor. Bu çerçevede Türkiye’nin ekonomik programını ve büyüme planlarını gecikmeksizin revize etmesi lazım. Geçtiğimiz dönemde Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerde

yaşanan sıkıntıların tekrarlanmaması için hızlı bir şekilde ekonomiye odaklanmalıyız. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler var. Genel seçimleri erkene alır, gerekli ekonomik tedbirleri hayata geçirebilirsek, 2015 Türkiye için parlak bir yıl olabilir. Öte yandan bu yıl ekonominin kurtarıcısı

ihracat olacaktır. Bu nedenle ihracatçıların desteklenmesi gerekiyor. Başta KDV tebliği olmak üzere seçim döneminden dolayı 2 aydır bürokraside bekleyen bir çok hazırlığın bir an önce bitirilmesini bekliyoruz.

"Ekonomi öne çıkacak, Türkiye hedeflere odaklanacak"

Açıklamasında, "Başarılı bir seçim döneminin ardından şimdi ekonomi öne çıkacaktır" vurgusu yapan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Hüseyin Doğan da "Bu iklim içinde marka ekonomisini geliştirmek, ülkemize sağladığı katkıyı daha da artırmak için çalışacağız" dedi ve şu konuların altını çizdi:

"Türk perakende sektörü olarak uluslararası alanda 'Türk markası' algısını yerleştirirken, 'güçlü Türkiye imajına' da katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Çünkü globalleşen dünyada bir ülkenin markaları kadar zengin olduğunu biliyoruz. Güçlenen yerli markalarımız, Türkiye’nin halen en önemli sorunu olan istihdam

probleminin çözülmesine katkı sağladığı gibi Türkiye’nin dünyadaki imajının güçlenmesine de destek olacaktır."
 
"Öncelikle faizler ve dövizin düşürülmesi gerekir"

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı (TGSD) Cem Negrin de, Türkiye'nin son dönemde gelişmiş ülkelerin eleştiri oklarını üzerine çektiğine işaret ederek, "Gezi olaylarıyla başlayıp bugüne gelinen süreçte, arzu etmediğimiz başlıklarla dünya gündeminde yer bulduk" dedi ve açıklamasında şu görüşlere dikkat çekti:

"Bugün artık seçim bitti. Şimdi yeni ve güzel şeyler söyleme zamanı. Şimdi bir gün bile gecikmeksizin bu kasvetli havadan çıkıp, daha çok üretim, daha çok çalışan, daha çok ihracat için, yeniden dört elle işimize sarılmamız gerekiyor. Öncelikle faizlerin gerileyip dövizin düşmemesi sağlanmalı. Ayrıca ihracattaki artış trendini koruyup, cari açığı aşağı çekmemiz lazım. Türkiye ekonomisinin çarkları, bizleri gelişmiş ülke sınıfına taşıyacak, güçlü, özgürlükçü ve halkına zenginlik vadeden bir gelecek için dönmeli."

(OSS)