İRAN’ın Bushehr Eyaleti işadamı heyeti, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı (EBSO) ziyaret etti. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, iki ülke arasındaki 22 milyar dolarlık ticaret hacminin arttırılmasının yolları arandı.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İran’ın Bushehr Eyaleti’nden gelen işadamı heyetini ağırladı. Açılış konuşmasını yapan Yorgancılar, "Biz İran ile ticari ilişkilerimizi iki önemli teşkilat altında değerlendiriyoruz. Ekonomik İş Birliği Teşkilatı ile İslam Sanayi Ticaret ve Tarım Odası ile birlikte yapıyoruz. İki ülkenin toplam ticaret hacmine bakıldığında her yıl 5 milyar dolar artıyor ve yıllık toplam 22 milyar dolar. Aslında bu kadar yakın iki ülke, rakamlar tam yansıtmıyor. Bu, hükümetlerimizin ve iş adamlarımızın hatasıdır. 22 milyar dolarlık ticaret hacmi 50 milyar dolara rahatlıkla çıkabilir" dedi.
İki ülke arasındaki ticaretin hızla büyüyememesinin nedenlerinin başında İran'ın yüksek gümrük tarifeleri konusunda acil bir iyileştirme yapmamasının bulunduğunu kaydeden Yorgancılar, "İran Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmadığı için haber vermeksizin ücretleri değiştirebiliyor. Türkiye Gümrük Birliği kurallarına bağlı olarak birçok İran mallarına sıfır gümrük uygularken, İran tek taraflı yüzde 15’e yakın gümrük uygulamaktadır. Gümrük vergisinin yanında peşin olarak alınan ticari kazanç vergisi de firmalarımızı zorlamaktadır. Bankacılık faaliyetinin gelişmemiş olmaması ve sadece devlete bağlı bankanın üzerinden işlem komisyonunun yüksek olması ihracatçılarımızı yormaktadır. İranlı müşterilerimizin Türkiye’ye vermiş olduğu siparişler karşısında paraların ülkemize giriş süreci çok zaman almaktadır. Mobilya ürün grubunda kg üzerinden alınan vergi de mobilyacılarımız için eksi bir durumdur. Akaryakıt fiyat farkı ise büyük bir sorundur. Bunun ile ilgili Türk araçlarına yönelik uygulanan akaryakıt fiyat farkı taşımacılarımızın maliyetini arttırmaktadır. İran dünyada önemli bir nakliye firmasına sahip. Avrupa’ya satmak ya da ithal etmek istediği nakliye Türkiye’den geçmektedir. Dolayısıyla bu iki ülke arasındaki nakliye maliyetlerini aşağıya çekmek zorundayız" diye konuştu.
İRAN İLE İZMİR ARASINDAKİ TİCARET ARTMALI
İzmir’de 109 İran ortaklı firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Yorgancılar, "2011 yılında Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği kurulmuştu. Yaklaşık 15’i İranlı olmak üzere 35 üyesi bulunuyor. Bu sayının ve üyelerin artması iki ülke arasında olumlu etkiler kılacak. En büyük eksikliğimizden biri de direkt uçuş seferinin olmaması. İzmir ile İran’ın ticari potansiyelini artırabilecek çok önemli etkenler var. Önemli olan ticaretin devamlılığını sağlamamız" dedi.
İran Bushehr Ticaret, Sanayi, Madenler ve Ziraat Odası Başkanı Ali Akbar Sharifpour ise 4 yıldır çalışılan gümrük vergisi düzenlemesini açıkladı. Sharifpour, "Genel olarak 125 üretim malına yüzde 5 ile 15, 200’den fazla üretim malına ise sıfır gümrük vergisi uygulanacak. Bunun müjdesini vermek isterim. Taşımacılık sektöründe ise kesilen paralarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Hem İran hem Türk taşımacıları birlikte hareket etsinler. Bize uygulanan ambargolarda Türkiye yanımızda yer aldı. İnşallah bundan sonra İran ile Türkiye ve İzmir’in ticaret hacmi gelişir" ifadelerini kullandı.