İSTANBUL, 17 Haziran () - Irak'ta iç savaş ve şiddet tırmanırken, Uluslararası Enerji Ajansı da (IEA) aralarında bu ülkenin de bulunduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol arzının tehlikede olduğu uyarısı yaptı.

IEA'nın bugün açıkladığı Orta Vadede Petrol Piyasası Raporu'nda, son dönemde yaşanan gelişmelerin Irak'ın petrol üretimini artırma hedefini riske soktuğu vurgulandı.

Buna karşılık, petrol talebinin ise küresel ekonomideki canlanmanın etkisiyle yükseldiğinin altı çizilen IEA raporunda, tırmanan şiddet ve istikrarsızlık nedeniyle kartel petrol arzının tehlikeye girdiğine dikkat çekildi.

Raporda görüşlerine yer verilen, IEA İcra Direktörü Maria van der Hoeven, "OPEC'in öngörülen kapasite artışının en büyük bölümü Irak'tan kaynaklanacak, ancak bu artışın giderek daha fazla tehlike ile karşı karşıya kaldığı görülüyor" dedi.

OPEC'in en büyük üretim kapasitesine sahip olan Irak'ın petrol ihracatı yaptığı birçok kanal bu yılın başlarından bu yana çalışmıyor. Ayrıca, OPEC üyelerinden Libya'daki çatışmalar, Nijerya'daki iç çatışma ve hırsızlık olayları nedeniyle bu ülkelerden de petrol ihracatı önemli ölçüde aksıyor. Bir diğer OPEC üyesi İran ise yürürlükteki yaptırımlar nedeniyle ihracat yapamıyor.

IEA, OPEC üyesi ülkelerin üretiminin 2019 yılına kadar 2.08 milyon varil artarak günde 37.06 milyon varile yükseleceğini öngörüyor. Üretimdeki artışın yüzde 60'ın da üstünde bir bölümünü, Irak'ın üretimde yapmayı planladığı artışın oluşturacağı tahmin ediliyor.

IEA, küresel petrol talebinin ise 960,000 varil artarak günde 92.76 milyon varile yükseleceğini tahmin ediyor. Küresel petrol talebindeki artışın ise bu yıl günde 1.32 milyon varil olacağı, gelecek yıl günde 1.42 milyon varile yükseleceği öngörülüyor.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militinlarının Musul'u ele geçirip Bağdat'a doğru ilerlemesi, petrol fiyatlarını yukarı yönlü hareketlendirdi ve bir varil petrolün fiyatı 114 dolar sınırını da aşarak, geçen Eylül'den bu yana en yüksek düzeyine çıktı.

 FOTOĞRAF