Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü El Sanatları Usta Öğreticisi Özlem Atıcı'nın Avustralya Büyükelçiliği'nce hibe desteği alan 'Geçmişten Geleceğe İpeğin Yolculuğu Projesi', 32 kadına iş kapısı olacak.
Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü El Sanatları Usta Öğreticisi Özlem Atıcı'nın, Avustralya Büyükelçiliği'ne sunduğu 'Geçmişten Geleceğe İpeğin Yolculuğu Projesi' hibe desteği almaya hak kazandı. Avustralya Büyükelçiliği'nin 9 bin lira hibe desteği verdiği projeye 3 bin lira da Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü katkı sağladı. İpek kozaları ve diğer malzemeler temin edildikten sonra Özlem Kayalı İlkokulu'nda 'İpek Kozası El Ürünleri Kursu' açıldı. Kursun açılışına Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş, Avustralya’nın Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, Halk Eğitim Merkezi ve Aksam Sanat Okulu Müdürü Bayram Ali Dur, Özlem Kayalı İlkokulu Müdürü Semra Kuvvetli ve kursiyerler katıldı.
Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş, Konsolos Nicholas Sergi'ye halk eğitimi kurslarının işleyiş sistemiyle ilgili bilgiler verdi. Projenin sorumlusu usta öğreticisi Özlem Atıcı da Sergi'ye ipek böceği kozasının 17'nci Yüzyıl’dan itibaren Türkiye'de üretilmeye ve işlenmeye başladığını anlatarak, "Bu kozaları çeşitli renklere boyuyoruz. Çeşitli kesim tekniklerinin ardından montajını yapıp el ürünleri elde ediyoruz. Kursumuza katılan kadınlar kozalardan nikah şekerleri, ev, yaka ve gelin çiçeği, gelin tacı gibi bir çok ürün üretebilecek. Koza 30 derecede makinede dahi yıkanabiliyor. O yüzden kumaşta da çok rahat işlemesi yapılabiliyor. İpek kozasının kullanım alanı çok geniş. Farklı tekniklerle farklı alanlarda kullanılabilir. Kursiyerlerimiz ipek kozasından el ürünleri yaparak aile ekonomilerine destek olabilecekler" diye konuştu.
İpek Kozası El Ürünleri Kursu'na katılanlara toplam 128 saat eğitim verileceği belirtildi.

BG(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)