ETOHUM tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen Startup Turkey adlı organizasyonda, 30 ülkeden bilişim ekonomisinde isim yapmış, dünyanın önde gelen yatırımcıları ile iş adamları ve internet girişimcileri Antalya'da bir araya geldi.
30 ülkeden 700 katılımcının katıldığı organizasyona yazılım, mobil, oyun, e-ticaret dünyasından 75 girişimci ve 150 yatırımcı katıldı. Organizasyonda, Türkiye'de internet sektöründe söz sahibi firmaların yanı sıra aralarında Japonya, ABD, İsveç, Finlandiya, Yunanistan, Ukrayna, Litvanya, Hindistan'ın da bulunduğu çok sayıda ülkeden girişimciler ile yatırımcılar yer aldı.
'YATIRICMILAR TÜRK GİRİŞİMCİLERLE İLGİLENİYOR'
Organizasyonun açılışında konuşan Etohum'un kurucusu Burak Büyükdemir, katılımcıların yüzde 40'ının yabancı olduğunu vurguladı. Organizasyona katılan ülkelerin sayısında her yıl artış yaşandığına dikkati çeken Büyükdemir, "Yabancılar açısından Türkiye büyük bir pazar. Ayrıca yatırımcılar Türk girişimcilerle ilgileniyor. Türkiye'de yetenek çok fazla ve kaliteli, yapmamız gereken büyüyecek internet sitesini oluşturmak" diye konuştu. Büyükdemir, Türkiye'nin gelişmiş ülkeler arasında yer alabilmesi için sanayi toplumundan bilişim toplumuna geçiş yapması ve yazılım sektörüne önem verilmesi gerektiğini belirtti.
TÜKETİCİ DAVRANIŞI DEĞİŞTİ
Intel Capital Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Müdürü Barış Aksoy da tüketici davranışında ve satın alma tekniklerinde son yıllarda değişim yaşandığına dikkati çekti. İş dünyasında teknolojiyi doğuştan kullanan kişilerin yer almaya başladığını anlatan Aksoy, girişimcilere mobil ya da sosyal teknolojiyi uygulamaları halinde başarılı olacaklarını söyledi. Türk girişimcilere de tavsiyede bulunan Aksoy, internet ortamında Türkiye'de az sayıda segmentin bulunduğunu ve girişimcilerin avantaja sahip olduklarını dile getirdi.
GİRİŞİMCİERE FIRSAT ÖNERİSİ
Aksoy, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen girişimcilerin seyahat, finans teknolojileri, eğitim, Kobi'lere yönelik yatırım yapmalarını tavsiye etti. Türkiye'de keşfedilmemiş dev fırsatlar bulunduğunu söyleyen Aksoy, "Türkiye, dünyada en fazla seyahat edilen 6'ncı ülke. Seyahat sektöründe çok fırsat var. Türkiye'de finansal teknoloji kaynağı daha fazla kullanılmalı. Eğitim de diğer fırsat alanı. Dünyada en büyük devlet destekli Fatih Projesi ile devletin 15 milyar dolar eğitim projesi var. Kobi'lerde de babalarından kalan yönetim, yerini yazılım teknolojisi gelişmelerine bırakacak" diye konuştu.
1 MİLYAR DOLARLIK GİRİŞİM YAPILAMAMA NEDENİ
Ilab kurucusu Mustafa Say ise Türkiye'de 1 milyar dolar ya da üzeri girişimin yapılamamasının nedenlerini açıkladı. Türkiye'de 1 milyar dolarlık girişimin ortaya çıkması halinde dünya ekonomisine katkı sağlayacağını dile getiren Say, şunları söyledi:
"1 milyar dolarlık girişimin yapılamama nedeni nüfus, kişi başına düşen gayri safi milli hasıla, gelir dağılımı ve internetin verimli kullanılmaması. Türkiye'de 75 milyon nüfus var, nüfusa oranla bu girişimcilerin ortaya çıkmasında geriyiz. Türkiye'de kişi başı gelir 10-12 bin dolar civarında; ABD'de bu 50 bin, Fransa'da 40 bin dolar civarında. Bu rakamlar tüketicinin alım kapasitesini gösteriyor. Gelir dağılımı da Türkiye'de çok kötü. İnternet verimliliğinde Facebook, Twitter gibi sosyal ağlara üye sayısı değil, gelir elde etme ve üretme konuşulmalı."
Say, Türk girişimcilerin başarılı olabilmeleri için küresel vizyona sahip ve özgün olmaları gerektiğini söyledi.
Organizasyonun cuma gününe kadar devam edeceği ve etkinlik kapsamında paneller, yatırımcılar ile girişimcilerin deneyimlerini anlatacağı söyleşiler düzenleneceği ifade edildi.