İSTANBUL, () YILDIZ  Teknik Üniversitesi'nde eğitimlerine devam eden İnşaat Mühendisi öğrencileri, sektörün önde gelen firmalarının üst düzey temsilcileriyle bir araya geldi. Mühendis adayları, sektör profesyonellerinden inşaat konusunun püf noktaları hakkında bilgi aldı.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencilerinin kurduğu Yapı Kulübü tarafından düzenlenen "Civil İstanbul 14" Konferansı Davutpaşa Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Konferansın açılışına YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ayvaz, SOYAK Yapı Genel Müdürü Ümit Saraçoğlu, TAV Holding Ceo'su Sani Şener, ENKA Genel Müdür Yardımcısı Ali Sinan Bora, Alarko Holding Genel Koordinatör Yardımcısı Alper Kaptanoğlu, inşaat sektörünün önde gelen firmalarının üst düzey temsilcileri, öğrenciler ve akademisyenler katıldı. Konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zihinsel Engelliler Mehter Takımı gösterisi ile başladı.

"İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN KALBİ YILDIZ'DA ATTI"
Konferansın açılışında konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, günümüzde inşaat sektörünün sosyo-ekonomik yapının gelişmesinde ve yaşam kalitesinin artmasında önemli bir etkiye sahip olduğunu belirtti. Son dönemde inşaat sektöründe yapılan uluslararası zirvelerin çoğunun sonuç bildirgelerinde kentsel sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir insan yerleşimleri gelişmesinin öneminin vurgulandığını aktaran Yüksek, "Yerleşimlerin sürdürülebilir olmasında inşaat mühendisliği uygulamalarının ve eğitimin önemi ortaya çıkmaktadır" dedi.
Yüksek, "İnşaat mühendislerinin insan yaşamının kalitesini etkileyecek toplumsal değişiklikleri öngörmek için diğer ilgili disiplinler ile iletişim kurmalı, otak olmalı, tartışmalı ve liderlik yapmalıdır. İnşaat mühendisliği eğitimi, çevre politikaları, etik kavramları, hukuk bilgisi, yönetim becerileri, temiz üretim, kaynak verimliliği, çevre bilinci ile tasarım, çevresel etki değerlendirmesi konularında farkındalık sağlamalıdır" ifadesini kullandı.
İnşaat sektörünün istihdam yaratması ve ihracatı artırması ile kalkınma çabaları içindeki Türk ekonomisinin lokomotiflerinden birisi olduğunu vurgulayan Yüksek şunları söyledi:
"Önümüzdeki dönemde Türk inşaat sektörü ve iş adamlarının dünyanın her yerinde daha etkin rol üstlenmeye ve daha büyük projelere imza atmaya devam edecekleri kuşkusuzdur. Bizler de üniversiteler bu sektöre katkı yapacak, yön verecek ve hizmet edecek genç mühendisler yetiştirme gayreti içindeyiz."

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN PROFESYONELLERİNİ
YTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ayvaz da, "Yeni eğitilen inşaat mühendislerinin kendi başlarına mühendislik sorunlarında karar verebilecek ve bu kararı uygulama imkanlarını geliştirecek bir mühendis bakışı kazanmış olmaları, sorunu, anlama, çözülmüş ya da çözülecek sorunlarla karşılaştırma ve sorun çözme yöntemlerinin sentezini yapabilme yeteneklerinin gelişmiş olması demektir" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından konferans, inşaat sektörünün profesyonellerinin yaptığı sunumlarla devam etti. Konferansta, STFA'dan Emre Kısacık, "Uluslararası İnşaat Firmasında Ana Süreçler", Soyak Yapı Genel Müdürü Ümit Saraçoğlu, "Mega Kentlerde Yapılaşma", GYODER'den Cansel Turgut Yazıcı "Türkiye'de Gayrimenkul Sektörü'nün Dinamikleri", ENKA İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Ali Sinan Bora "Yurt Dışı İnşaat Sektörü" konularında öğrencilere tecrübelerini aktardı.

ARTVİN'DEKİ İLKOKULA YARDIM SEFERBERLİĞİ

Sene içinde çok sayıda teknik gezi ve konser gibi faaliyet gerçekleştiren Yapı Kulübü, sosyal sorumluluk çalışmalarınıda sürdürüyor. Daha önce şehit aileleri ile kahvaltıda bir araya gelen ve anneler gününde Darülaceze'yi ziyaret eden YTÜ öğrencileri, "Civil İstanbul 14"ü de boş geçmedi. İnşaat Mühendisi adayları, bu etkinliklerinde de yardım seferberliği başlattı. Kongre Merkezi Fuaye alanına kurulan standa yardım yağdı. Artvin Arhavi ilçesinde bir okul için toplanan kitaplar, ayakkabı ve elbiseden oluşan çok sayıda yardım malzemesi bölgeye ulaştırılacak. Kampanyada toplanan kitaplarla da aynı okula bir kütüphane oluşturulacak.

GK (MK) (FOTOGRAF)