BURSA Ticaret ve Sanayi Odası'nı (BTSO), İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner ve beraberindeki heyet ziyaret etti. İki ülke KOBİ'leri arasında işbirliğinin arttırılması planlanırken, havacılık ve savunma alanında karşılıklı işbirliği görüşüldü. Başkonsolos Turner, İngiltere’ye yapılan vize başvurularının yüzde 97’sinin olumlu sonuçlandığını söyledi.
İngiliz heyeti karşılayan BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Oda hakkında bilgi verdi. BTSO'nun yaklaşık 34 bin üyeye sahip olduğunu belirten Topuk, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) bünyelerinde çok fazla olduğunu kaydetti. Yeni yönetim olarak hedeflerinin yurtdışındaki işbirliklerini yükseltmek olduğunu ifade eden Topuk, "KOBİ'ler konusunda belki de çabuk hareket etmemiz gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 yılı hedefleri var. Bursa olarak sorumluluk almak durumundayız. Bursa büyürse, Türkiye'nin büyüyeceğine inanarak, ciddi çalışıyoruz" diye konuştu.
İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner ise yaptıkları ziyarette iş, teknoloji, eğitim, turizm alanında bilgi vereceklerini, vize alma konusundaki kolaylıkları da anlatacaklarını dile getirdi. İngiltere için yapılan vize başvurularının yüzde 97'sinin olumlu sonuçlandığını ifade eden Turner, "Vize başvuruların yüzde 95'i 5 günde sonuçlanıyor. İş amacıyla yapılan başvurularda sorun olmadığını, olumlu sonuçlanan sonuçlardan anlıyoruz. Tabii ki birtakım kontroller yapılıyor. Bunun dışında İngiltere'nin sunabileceği birçok fırsat da var" dedi.
Başbakanlar düzeyinde önemli işbirliği anlaşmalarının yapıldığını hatırlatan Turner, ticaret hacmini 2 kat artırmak için çalıştıklarını kaydetti. Havacılık alanında İngiltere'nin ABD'den sonra 2'nci sırada yer aldığını ifade eden Turner, Boeing ve Airbus üretimi yaptıklarını hatırlattı. Turner, kanat, elektronik sistem ve motor üretimi gerçekleştirdiklerini de söyledi. Tekstil, lojistik ve eğitimin İngiltere için anahtar sektörler olduğuna dikkat çeken Turner, "Biz Türkiye ile savunma sanayinde ciddi ortaklıklar yapıyoruz. Ekonomik işbirliği yoğun ve heyecan verici" diye konuştu.
'KOBİ'LERLE İŞBİRLİĞİ'
Türkiye'deki İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt ise yeniden yapılandıklarını söyledi. Dünyanın hızlı gelişen 20 ülkesi arasında yer alan Türkiye ile işbirliklerini geliştirmeyi arzuladıklarını dile getiren Gaunt, "Türkiye ile İngiltere şirketleri arasında işbirliği destek ağını oluşturuyoruz. İstanbul'da kurulmuş ofis ile çalışmaları yürütüyoruz. BTSO ile stratejik ortaklıklar geliştirmek istiyoruz. İngiltere, Türkiye KOBİ işbirliğine odaklanmak istiyoruz. Sinerji gerçekleştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
'EKONOMİK KRİZDE EN HIZLI TOPARLANAN ÜLKE'
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Şener ise Bursa'nın otomotiv alanında önemli paya sahip olduğunu söyledi. Avrupa'da yaşanan ekonomik krizde en hızlı toparlanan ülkelerin başında İngiltere'nin geldiğini ifade eden Şener, iki ülke arasında önemli gelişmelerin yaşanabileceğini kaydetti. Şener, ihracat ve ithalat paylaşımlarının daha fazla olması gerektiğine dikkat çekti.
HAVACILIK VE SAVUNMADA İŞBİRLİĞİ TALEBİ
BTSO Genel Sekreteri Hüseyin Güler ise iki ülke arasında köklü işbirlikleri olduğunu belirterek, havacılık ve savunmada önemli potansiyele sahip İngiltere ile işbirliklerini sağlanabileceğini dile getirdi.
Konuşmalar sırasında İngiltere İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, kendisini görüntüleyen basın mensuplarının fotoğrafını çekti. Karşılıklı hediye takdimlerinin ardından İngiltere'deki ticaret ve yatırım olanakları semineri verildi.