İSTANBUL, 1 Temmuz () - Irak'taki iç savaş ve jeopolitik belirsizliklerin etkisiyle, Türkiye imalat sanayii Haziran'da daralmaya başladı.

Araştırma şirketi Markit'in HSBC için hazırlandığı imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mayıs ayındaki 50.1 düzeyinden Haziran ayında 48.8'e geriledi.

Böylece, imalat sanayii endeksi geçen yılın Temmuz ayından bu yana ilk kez gerilemiş oldu. PMI, 50'nin üzerinde değer aldığında imalat sanayiinin büyüdüğünü, altında değer aldığında ise küçüldüğünü gösteriyor.

"SANAYİNİN PERFORMANSI İKİNCİ ÇEYREKTE DÜŞECEK"

Türkiye PMI gelişmelerini değerlendiren HSBC Ekonomisti Melis Metiner, "Bekleyen iş stoklarının dört aydır gerilemesi atıl kapasitenin arttığını gösteriyor" dedi ve şu noktalara işaret etti:

"Haziran ayı satın alma yöneticileri endeksi imalat sanayindeki toparlanma trendinin tersine döndüğüne işaret ediyor. Haziran ayında alınan toplam siparişler ve ihracat için alınan siparişler düşerken, 47.8 değerini alan toplam üretim hacmi endeksi ise, 2009 yılı Nisan ayından beri en düşük seviyesine geriledi. Haziran ayı verileri, aynı Mayıs ayı verileri gibi, imalat sanayinde büyümenin yavaşladığına işaret ediyor. Bekleyen siparişler son dört aydır düşmekte, bu atıl kapasitenin artacağının bir işareti. Girdi alımların Haziran ayında düşmesi ise şirketlerin kısa vadede talep koşullarında bir düzelme beklemediklerin gösteriyor. Kısacası, birinci çeyrekteki güçlü sanayi üretim performansının ikinci ve üçüncü çeyrekte ivme kaybetmesi olası görünüyor."

İÇ VE DIŞ SİPARİŞLER VE ÜRETİM GERİLİYOR

Türkiye imalat sanayinde başlayan daralmaya en çok yeni siparişlerdeki azalmanın etkisi oldu. Yeni siparişler endeksi Mayıs ayındaki 49.7 düzeyinden, Haziran ayında 47.7 geriledi. Böylece, yeni siparişler, Mayıs'taki gerilemeden sonra, ikinci kez üst üste daralmış oldu. HSBC Türkiye PMI kapsamında yeni siparişler en son 2012 yılının Mart ayında daralmıştı.

Siparişlerdeki daralma, Irak'taki gelişmelere bağlı olarak ihracat üzerinde de etkili oldu. Yeni ihracat siparişleri de 50.5 değerinden 47.7 düzeyine gerileyerek Temmuz 2013'ten bu yana ilk kez düştü.

Siparişlerdeki önemli ölçüde yaşanan gerileme nedeniyle, üretim alt endeksi de, Mayıs'taki 50.2 düzeyinden 47.8'e inerek Nisan 2009'dan bu yana en sert düşüşü gösterdi.