Yaklaşık 4 yıl önce yerli elektrik üretimini artırmak amacıyla başlatılan Türkiye'nin ilk Milli Rüzgar Santrali (MİLRES) Projesinde sona gelindi. TÜBİTAK-Enerji Bakanlığı işbirliğiyle geliştirilen santralin kurulumu İstanbul'da yapıldı. Santral ile 500 KW'a kadar elektrik üretimi yapılacak. 

YERLİ TEKNOLOJİYLE 

Hedefte ise 2,5 MW üzerinde üretim yapacak yerli türbin yapımı var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığına bağlı TÜBİTAK iş birliğiyle yapımı tamamlanan rüzgar santralinin kurulumu İstanbul'da bulunan Terkos Gölü yakınlarına yapıldı. MİLRES projesiyle 500 KW'lık endüstriyel ölçekte elektrik üretimi yapan rüzgar türbininin yapımı, tamamen yerli teknolojiyle sağlandı. Türkiye'de rekabetçi bir rüzgar sanayisinin kurulmasına öncülük edilmesi amacıyla başlatılan projedeki bir diğer hedef ise 2,5 MW üzerinde türbinleri geliştirip ticarileştirmek. 

10 MİLYAR DOLAR CEPTE 

Projenin uzun dönemli hedefi, toplam 40 Gigavat rüzgar enerjisi kapasitesi kurulumu için yurtdışına çıkması beklenen 40 milyar dolar civarındaki kaynağın 10 milyar dolarının yurtdışına çıkmasını önlemek olacak.