İPEKYOLU Kalkınma Ajansı (İKA), 2014 yılı Mali Destek Programı kapsamında Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde 3 ayrı programa 12 milyon 500 bin lira destek vereceğini duyurdu.
Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerine yönelik faaliyet gösteren İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, 'Bölgesel ve Sektörel Rekabet Mali Destek Programı', 'Sosyal Gelişme Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı' ve Kültür-Turizm Altyapısı Mali Destek programları için gelecek yıl 12 milyon 500 bin liralık destek vereceklerini söyledi. Dr. Özkan, bölgeye 3 yılda 100 milyon liraya yakın kaynak aktardıklarını belirtti. Kobilere yönelik Bölgesel ve Sektörel Rekabet Mali Destek Programı'nın TRC1 Bölgesi'nde (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) uygulanacağını vurgulayan Dr. Özkan, bu programla bölge içi ve bölge dışı rekabet gücünün arttırılmasının amaçlandığını kaydetti. Dr. Özkan, şunları söyledi:
"Plastik, Kimya, İşlenmiş Deri Ürünleri, Tekstil, Gıda, Tarıma Dayalı Sanayi, Yenilenebilir Enerji, Mobilya ve Madencilik gibi sektörlerde yeni ürün ve marka geliştirilmesi ve üretilmesi, Ar-Ge, Ür-Ge, inovasyon ve yeni teknoloji transferi, aynı üretim zincirinde yer alan işletmelerin birbirleriyle olan ticari işbirliğini de geliştirerek üretim kapasitelerini artıracak faaliyetlerin gerçekleştirilmesi de bu program kapsamındadır. Bu program ile sektörlerde yeni ürün geliştirilebilecek ve araştırma yapılabilecek yeni laboratuvar, atölye vb. yerlerin kurulması, uluslararası teknik ve kalite standartları ile uyumlu kalite sertifikasyonu sağlanması, modern üretim hatlarının kurularak üretimde katma değerin ve istihdamın artırılması, rekabet edebilirlik ve üretimde verimlilik sağlayacak makine teçhizat modernizasyonuna yönelik projeler geliştirilmesi, maden kaynaklarının işlenmesinde katma değeri ve ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik araştırma ve uygulama yapılması ve örtü altı yetiştiriciliğinde yenilenebilir enerji uygulamaların yaygınlaştırılması konusunda destek verilecektir."
AMAÇ; BÖLGENİN DAHA YAŞANABİLİR HALE GELMESİ
Genel Sekreter Bülent Özkan, 'Sosyal Gelişme Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı' ile TRC1 Bölgesi'nde toplumsal yaşam, uyumun arttırılması ve bölgenin sosyal hizmetler açısından daha yaşanabilir hale getirilmesinin amaçlandığını da ifade ederek, programla TRC1 Bölgesi'nde sağlık hizmetlerinde erişimin artırılması, sosyal yaşam merkezlerinin kurulması, iyileştirilmesi ve toplumsal duyarlılığın artırılması, mesleki eğitim altyapısının iyileştirilmesi ve okul öncesi eğitimin artırılmasının sağlanmaya çalışıldığını söyledi.
TURİZM ODAKLI ALTYAPI ÇALIŞMALARI DESTEKLENECEK
Bölgenin turizm potansiyeline de dikkat çeken Bülent Özkan, 'Kültür-Turizm Altyapısı Mali Destek Programı' ile TRC1 Bölgesi'nde kültür ve turizm odaklı altyapı çalışmalarının destekleneceğini belirterek, şunları söyledi:
"Programın özel amacı; TRC1 Bölgesi'nin bölgesel kalkınmasına katkı sağlayacak turizme yönelik altyapı çalışmalarının yapılması ve alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi; kültür-sanat olanaklarının artırılmasına yönelik altyapı çalışmalarının desteklenmesidir. Bu amaçla; öncelikli olarak TRC1 Bölgesi'nde tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna yönelik yapım işlerini içeren altyapı projeleri, akarsu ve göl kıyılarında doğa turizmi ve su sporlarına yönelik yapım işlerini içeren altyapı projeleri, eko-turizm, sağlık turizmi ve gastronomi turizmi gibi alternatif turizm türlerinin geliştirilmesini yönelik yapım işlerini içeren altyapı projeleri, turizm kümeleri geliştirmeye yönelik yapım işlerini içeren altyapı projeleri, müze, kültür merkezi gibi kültürel tesislerin kurulmasına ve iyileştirilmesine yönelik yapım işlerini içeren altyapı projeleri ve ortak kullanıma açık sosyal ve kültürel alanların artırılmasına yönelik yapım işlerini içeren altyapı projeleri desteklenecektir."