İSTANBUL, 13 Ağustos () - Türkiye'nin ihraç ettiği malların miktarlarındaki artış hızı, bu malların karşılığında aldığı paranın artış hızını aşıyor. Bu gelişme, Türkiye'nin ihracatta, daha çok satıp daha az kazandığını gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dış Ticaret Endeksleri verilerine göre, Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre, ihracat miktarı yüzde 4.2 artarken, ihracat birim değerindeki artış yalnızca yüzde 0.1 düzeyinde kaldı.

TÜİK Dış Ticaret Endeksleri kapsamında açıkladığı "miktar endeksi" fiyatlar sabit olmak koşuluyla dış ticaret miktarlarında meydana gelen değişimi ölçerken, "birim değer endeksi" ise, ihracat ya da ithalat birim değerlerinde meydana gelen değişimi belirliyor.

HAMMADDE İHRACATINDA HIZLI ARTIŞ
TÜİK verilerine göre, ihracat miktar endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.2 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, "gıda, içecek ve tütün"de yüzde 1.7 ve "ham maddelerde" yüzde 9.7 azalırken, "yakıtlar"da yüzde 8.7 ve "gıda, içecek, tütün dışındaki imalat sanayii"nde yüzde 7.6 arttı.

Buna karşılık, ihracat birim değer endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.1 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, "gıda, içecek ve tütün"de yüzde 3.9. "ham maddelerde" yüzde 1.5. ve "yakıtlar"da yüzde 3.1 artarken. "gıda, içecek, tütün dışındaki imalat sanayii"nde yüzde 0.3 azaldı.

İTHALATTA BİRİM VE DEĞER AZALDI
İthalat birim değer endeksi de, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.3 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, "gıda, içecek ve tütün"de yüzde 0.9. "yakıtlar"da yüzde 0.1 ve "gıda, içecek, tütün dışındaki imalat sanayii"nde yüzde 0.5 artarken, "yakıt dışındaki ham maddelerde" yüzde 1.9 azaldı.

İthalat miktar endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, "gıda, içecek ve tütün"de yüzde 19.9, "yakıt dışındaki ham maddelerde" yüzde 14.5 ve "yakıtlar"da yüzde 7.9 artarken, "gıda, içecek, tütün dışındaki imalat sanayii"nde yüzde 0.3 azaldı.