Ömür AVCI / TRABZON,() - KARADENİZ Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, Ordu Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz’in 'Don olayı nedeniyle fındık bahçelerinden birkaç yıl ürün alınamayacak' açıklamasını, "Tamamen safsata. Bilimsel hiçbir veriye dayanmayan ucuz spekülasyon merakı" diyerek eleştirdi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz’in, bölgede 30 Mart gecesi meydana gelen don olayının ardından fındık bahçelerinden birkaç yıl süreyle ürün alınamayacağı yönündeki açıklamasına fındık ihracatçılarından sert tepki geldi. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, Prof. Dr. Karadeniz ve kendisiyle aynı düşüncede olanların yıllardır sadece felaket tellallığı yaptıklarını ve fındık konusunda bilimsel açıdan yeterli altyapıları olmadığını ileri sürdü. Sevinç yaptığı yazılı açıklamada, 4 Nisan 2004 tarihinde meydana gelen zirai don olayının bu yılkinden en az üç kat daha fazla şiddetli gerçekleştiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Doğu Karadeniz Bölgesinde toplamda sadece 100 bin ton kabuklu fındık elde edilebilmişti. O yıl da başta sayın Dekan olmak üzere malum ekip adeta aşka gelip coşarak, fındık ağaçlarının gelecekteki 10 yıl meyve vermeyeceğini müjdelemişlerdi! Halbuki müteakip yıllardaki rekolte büyüklükleri 2005'de 620 bin, 2006'da 925 bin, 2007'de 550 bin, 2008'de ise 870 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar resmi borsa kayıtlarında mevcuttur. Sayın Karadeniz ve yandaşlarının cesaretleri varsa, özellikle 2006 ve 2008 yıllarına ait kendi rekolte tahminlerini açıklasınlar."
'ÖZÜR DİLEMESİ YETMEZ İSTİFA ETMELİ'
Prof. Dr. Karadeniz'in Temmuz ayında 2013 yılı rekoltesini 480 bin ton olarak açıkladığını da hatırlatan Edip Sevinç açıklamasını şöyle sürndürdü:
"Sayın Dekan daha sonra hızını alamayarak bu rakamı bazı toplantılarda beyanda bulunarak 400 bin tona kadar düşürmüştür. Halbuki daha şimdiden Mart 2014 sonu itibarı ile resmi borsa kayıtlarında 2013 ürününden 600 bin ton civarında kabuklu fındık işlem görmüştür. Bu durumda 2013 rekoltesinin en az 650 bin ton olarak gerçekleşmesi kuvvetle muhtemeldir. Bilim adamı bu kadar yanılır mı? Yanılmış ise özür dilemesi gerekmez mi? Bize göre özür de yetmez. Bunca yıl devirdiği çamlardan sonra en azından işgal ettiği kürsüden istifa etmelidir. Bu hususta Ordu Üniversitesi Rektörlüğü’nü de dikkate ve göreve davet ediyoruz. Bir Fakülte Dekanı bilimsel konuşamıyorsa, en azından destekli atmalıdır! Kendileri şayet siyasete çok meraklı ise istifa edip dilediği bir partiye de girebilir."
GERÇEKÇİ TAHMİN İÇİN HAZİRAN AYI BEKLENMELİ
KFMİB Başkanı Edip Sevinç, 30 Mart'ta meydana gelen don olayının muhtemel sonuçları hakkında da şu saptamalarda bulundu:
"Doğu Karadeniz Bölgesi’nde hasar elbette mevcuttur. Ancak hasarın tam boyutlarının tespiti ve rekolte tahmini için henüz erkendir. Bunun için spekülatif bilgi ve beyanlara itibar edilmemelidir. 500- 600 metre ve daha yukarı bölgelerdeki belirgin ağır hasarın yanında, orta kesimlerde dalgalı hasarlar mevcut olup, 250 metrenin altında ise genelde hasar yoktur. Rekolte tahmini konusunda bu güne kadar kullanılan klasik yöntemler dışında, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi için mevcut dalgalı ve karmaşık duruma göre yeni metotların kullanılması gerektiği açıktır. Gerek Fındık Tanıtım Grubu, gerekse de resmi ve diğer kuruluşlar tarafından yapılacak tahminlerin sonuçlarını önümüzdeki günlerde değerlendireceğiz. Bunları kamuoyu ile de paylaşacağız. Şahsi kanaatim Haziran ortasını görmeden mevcut verilerin tahmin için yeterli olmayabileceğidir. Gelecek yıllar rekolte büyüklükleri için ise şimdiden tahmin yapmak mümkün değildir. Her şey o yıllardaki tabiat şartlarına bağlı olacaktır. Sonuçta tahminler de yapılacak ama, kararı üretici ve piyasa verecektir. Türkiye’nin fındık ihracatı ve bu ihracattan beklenen döviz girdisi her durumda gerçekleşecektir."

ÖA(TM/COŞ) (FOTOĞRAFLI)