Ali Ekber ŞEN / MERSİN () - AKDENİZ Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Irak'taki gelişmeler nedeniyle, yeni pazarlara yöneldiklerini söyledi. Yamanyılmaz, Irak'a yumurta ihracatını sürdürebilmek için Türk Havayolları'na (THY) işbirliği önerdiklerini açıkladı.

Yamanyılmaz, "Yeni hedef pazarlar olarak da Japonya, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerini belirledik; bunun için de hükümetten destek bekliyoruz" dedi.

Irak'ta son dönemde yaşanan gelişmeler nedeniyle bu ülkeye yönelik ihracatın "endişe verici durumda" olduğuna dikkat çeken Yamanyılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, ihracatçılar olarak gelişmeleri yakından ve kaygıyla takip ettiklerini söyledi.

Irak'a yönelik ihracatın son yıllarda sürekli olarak arttığına işaret eden Yamanyılmaz, yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle son dönemde yükselişih yerini düşüşe bıraktığını vurguladı ve "Birliğimizin ilk 6 aylık dönemdeki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 düştü" dedi.

"İÇ KARAŞIKLIK BİR AN ÖNCE SON BULMALI"
Irak'ta yaşanan bu olumsuz durumun, 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefini de tehlikeye sokacağından endişe ettiklerini de vurgulayan Yamanyılmaz şöyle devam etti:

"Irak'taki iç karışıklıkların bir an önce son bulmasını diliyoruz. Irak'ın yaşadığı iç karışıklıklar bölgeye yapılan ihracatta gerileme sinyallerini artırıyor. Türkiye'nin en önemli pazarları arasındaki Irak'ta ortaya çıkan bu olumsuz durum ihracatçılarımızın planlarını bozuyor. Irak pazarına kanatlı ihracatına yaklaşık altı yıl önce başladık. O tarihten itibaren de artan talebi karşılayabilmek için bölge ihracatçılarımız ciddi kapasite artışına gitti; ancak, bu pazarda sorunlar yaşanması ihracatı sekteye uğrattı."

YUMURTA İHRACI İÇİN THY'YE İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ
Yamanyılmaz, ihracatçıların Irak'ta yaşanan bu durumdan olumsuz etkilenmelerini önlemek amacıyla çeşitli çözüm yolları ürettiklerini belirterek şu önerilerde bulundu:

"Önce Suriye, ardından da Irak'ta başlayan iç karışıklıklar nedeniyle bu bölgelere ürün göndermekte zorlanıyoruz ve alternatif geçiş yolları arıyoruz. Suriye kapısı kapanmadan önce bu ülke üzerinden Arap Yarımadası'ndaki 11-12 ülkeye ürün gönderebilirken bu avantajımız da ortadan kalktı. Şimdilerde ise Irak'a gidiş yollarımız da tıkandı. Mersin'den Ürdün üzerinden Ro-Ro gemileriyle veya Suudi Arabistan üzerinden Güney Irak'a geçiş yapılabilir. Ya da İran üzerinden de Irak'a girilebilir. Irak'a mal gönderebilmek için diğer bir alternatif olarak, en çok ihraç edilen ürünlerden olan yumurtanın Irak'a ulaşımı, Türk Hava Yolları'nın kargo uçakları ile sağlanabilir. Bu konuda THY ile anlaşma yapma talebinde bulunduk. İhracatçılarımızın, bu sıkıntılı dönemde her zamankinden daha çok finansman kaynağına ihtiyaçları var. Bankalarımız, ihracatçılarımıza destek olmalı. Bunun için de bankalar, ihracatçılarımıza kredi vermeli, geçici fon sağlanmalı, kredi geri ödemlerinde erteleme yoluna gitmeli. Irak'taki yaşanan bu sorunlar ihracatçılarımızı alternatif pazar arayışlarına yönlendirmiştir. Yeni hedef pazarlar olarak da Japonya, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerini belirledik. Bunun için de hükümetten destek bekliyoruz. İhracata teşvik amacıyla verilen yardımlar için yeni bir düzenleme yapılması gerekli. Bunun için de mevcut durumda ihraç edilen ürünün ton başına verilen Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarının, tekrardan düzenlenerek ihracat yapılan ülkenin uzaklığına göre verilmeli. Ayrıca ihracatçılarımız için alternatif pazar yaratabilmek adına Kuzey Afrika ülkeleri ile olan serbest ticaret anlaşmalarımızı kendi lehimize çevirmeliyiz."

(FOTOĞRAFLI)