(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 1 Temmuz () - Döviz kurlarındaki tırmanışa bağlı olarak yılın ilk aylarında başlayan ihracattaki artış Haziran'da da sürdü. İhracat ilk yarıda 80 milyar dolara dayandı. Savaşın etkisiyle Irak'a ihracat Haziran'da yüzde 21 daraldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Kırıkkale’de açıkladığı verilere göre, Haziran ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu. İlk altı ayda ihracat yüzde 7.3 artışla 79 milyar 935 milyon dolara, son 12 aylık ihracat ise yüzde 2.6 artışla 156 milyar 594 milyon dolara yükseldi.

Haziran ayında en fazla ihracatı 2 milyar 31 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon 1 milyar 601 milyon dolar ile ikinci, kimyevi maddeler ise 1 milyar dolar 524 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

IRAK'A İHRACAT YÜZDE 21 GERİLEDİ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Irak’a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başladı. Sadece alternatif Kerkük yolu üzerinden çok sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor" dedi ve ekledi:

"Irak, yıllık 12 milyar dolar ihracat ile Almanya’nın ardından ikinci büyük ihraç pazarımız. 2014'ün ilk 5 ayında Irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. Suriye’de de benzer şekilde krizle beraber ilk dönemde ihracatımız ciddi şekilde düştü, ancak doğal olarak gerçekleşen talep ve ihtiyaçları karşılamak üzere ihracatımız tekrar artarak rekorlar kırıyor."