İSTANBUL, 5 Eylül () - Kredi düzenlemeleri ile döviz ve faiz artışlarına bağlı olarak iç piyasa satışları büyük ölçüde düşen otomotiv şirketleri, kayıpları ihracatla kapatmaya çalışıyor.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv endüstrisi 2014’ün 8 aylık döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 15 milyar dolarlık ihracat yaptı.

Otomotiv Distribütörleri Dörneği'nin (ODD) verilerine göre, otomotiv pazarında yılın ilk 8 ayındaki daralma yüzde 21.5 düzeyinde gerçekleşti ve toplam satışlar 406 bin 967 adete düştü.

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisinin AB ülkelerindeki olumlu gelişmelerle birlikte son 17 aydır çok iyi bir ivme yakaladığını ve aylık bazda sürekli yükseldiğini vurguladı.

"AĞUSTOS'TA VİTES KÜÇÜLTMEDİK"

Sabuncu, otomotiv endüstrisi ağustos ayı ihracat verilerini değerlendirirken, sektörün Türkiye genel ihracatından yüzde 11.5 pay aldığına dikkat çekti ve "Ağustos bizim için tatil ayıdır. Buna rağmen ihracatta durmadık ve geçen yılın aynı dönemine göre artış hızımızı sürdürdük" dedi.

Ağustos ayında binek otomobillerde düşüş olmasına rağmen, ticari araçlarda çift haneli büyümenin sürdüğünü aktaran Sabuncu, yıl sonunda 23 milyar dolarlık ihracata ulaşılacağına yönelik inançlarını sürdürdüklerini dile getirdi.

İLK ÜÇ ALMANYA, BİRLEŞİK KRALLIK VE FRANSA

OİB verilerine göre, Ağustos ayı ihracat verilerinde ülke bazlı en fazla dış satış yüzde 21 artış ve 235 milyon dolarla Almanya’ya gerçekleşti. Bu ülkeyi yüzde 23 yükseliş ve 144 milyon dolarla Birleşik Krallık ile yüzde 3 düşüş ve 117 milyon dolarla Fransa izledi.

Yılın 8 aylık döneminde ise Almanya’ya yüzde 28 büyümeyle 2 milyar 482 milyon, Birleşik Krallık’a yüzde 31 artışla bir milyar 660 milyon ve Fransa’ya yüzde 2 yükselişle bir milyar 582 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

(FOTOĞRAFLI)