İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri arasında dün 14 bin 200 kişiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinin ardından, bugün de İSKİ ve İGDAŞ'ta görev yapan 6 bin 200 işçiyi kapsayan toplu sözleşme imzalandı.
Saraçhane'de bulunan Başkanlık Sarayı'nda düzenlenen törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı(İBB) Kadir Topbaş, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Eyyüp Karahan, İGDAŞ Genel Müdürü Mehmet Çevik, İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, TÜRK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, TES-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mustafa Şahin ve şube başkanları ile işçiler katıldı.
TOPLAM 20 BİN 400 İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR
1 Mart 2016-28 Şubat 2018 tarihleri arasında geçerli olacak ve 6 bin 200 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmeye göre işçilerin çıplak ücretlerinde sözleşmenin birinci yılında yüzde 11 oranda zam yapıldı. İkinci yılda ise ücretlere birinci yılında gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Dün de İETT, İSBAK, İSTON, İSPARK, İSFALT, Kültür AŞ, Halk Ekmek, Hamidiye, Ağaç AŞ'deki toplam 14 bin 200 çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesinin imzaları atılmıştı.
"İGDAŞ'I ÖZELLEŞTİRMEYİ DÜŞÜNMEDİM"
Toplu sözleşmenin hayırlı olması temennisinde bulunan Topbaş, işçilerin zamdan kaynaklanan maaş farklarının bir an önce ödenmesi talimatını verdi. İBB Başkanı Kadir Topbaş konuşması sırasında verilen bilgi üzerine "bugün yatırıyorlar" şeklindeki müjdesi salonda alkışlarla karşılandı.
İGDAŞ'ın halka açılmasını uygun gördüklerini ifade eden Topbaş, "İGDAŞ'ı özelleştirmeyi düşünmedim, halka açmayı düşündüm. Bu konuda ses etmedim, renk vermedim" diye konuştu.
TÜRK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay da konuşması sırasında işçi ücretlerinde yaşanan bir sıkıntıyı aktardı. Ocak ayında alınan ücretleri vergi nedeniyle yıl sonunda yüzde 9 oranında az aldıklarını söyleyen Atalay, "Ocak ayında 2 bin 500 lira alan biri yıl sonunda 2 bin 200 lira alıyor. Bu şehrin patronu sizsiniz. Bununla ilgili olarak İBB'nin yasal olarak yapacağı bir şey yok ama önümüzdeki süreçte bu konuda bir şey yaparsak mutlu oluruz" dedi. Topbaş konunun merkezi hükümet ve parlamentonun vereceği bir karar olduğunu vurgulayarak "hayırlı olur inşallah" yanıtını verdi. İmza töreninin ardından sendika temsilcileri Topbaş'a hediye ve çiçek takdim etti.