Hükümet üretim, yatırım ve istihdamı artırmak, ekonomik istikrarı pekiştirmek için bir dizi tedbir aldı. Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesinin ardından hükümet, kurdaki oynaklığı azaltmak üzere piyasalara 9 milyar dolar katkı sağlayacak üç önemli adım atıyor. Devletin dolar/euro üzerinden yaptığı sözleşmelerin TL üzerinden ödenmesiyle 5 milyar dolara ulaşan döviz talebinin piyasada baskı kurması önlenecek. Eximbank aracılığıyla ihracatçılara kullandırılan döviz kredilerinin TL üzerinden kapatılmasıyla piyasaya 2-2.5 milyar dolar kaynak bırakılacak. Merkez Bankası'nın yabancı para zorunlu karşılık oranlarını indirmesiyle bankaların portföyünde ilave 1.5 milyar dolar kalacak.

YABANCIYA KOLAYLIK

Alınan kararlarla küresel sermayenin özendirilmesi amaçlanıyor. Uygulama ile piyasalara sadece kasım-aralık döneminde yaklaşık 2 milyar dolar imkân sağlanmış olacak. Üç-dört aylık süreçte de bu tutar 5 milyar dolara ulaşacak. Yabancı şirketler de isterse bundan yararlanabilecek. Yeni sözleşmeler TL ile yapılacak.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN TL'YE DÖNÜN ÇAĞRISI

Başbakan Binali Yıldırım, iş dünyasına da seslenerek kontratlarını TL ile yapmaları çağrısında bulundu. Yıldırım, "AVM'lerde, rezidanslarda, ofislerde kiralar niye dolar bazında olsun? Kendi paramıza hak ettiği itibarı önce ulus olarak göstermemiz lazım" dedi.
Hükümetten piyasaya 9 milyar dolarlık kaynak