YOZGAT, () - TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta bu yıl yaklaşık 5.5 milyon dekar alanda ekimi yapılan hububat hasadının başlamasıyla birlikte dane kaybını en aza indirebilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelini görevlendirdi.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, çiftçilerin büyük emek, zaman ve masrafla ürettiği buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, mercimek gibi tarla bitkilerinin zamanında, en az dane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak biçilmesinin ekonomik yönden önemli olduğunu hatırlattı. Özdemir, milli servet kaybını önlemek, biçerdöverlerle yapılan hasatta meydan gelen dane kayıpları ile dane hasarlarını en alt seviyede tutmak amacıyla il genelinde 74 teknik personelin görev yapacağını söyledi.
Yozgat'ın Yerköy ilçesi bölgesinde biçerdöverle ürün hasadının başladığını kaydeden Özdemir, "İlimizde dane kaybı oranı yüzde 3 olarak belirlenmiştir. Dane kaybı oranını en alt seviyelerde tutmak için hem biçerdöver operatörlerinin hem tarla sahiplerinin hem de kontrolde görevli teknik elemanların dikkatli olmaları gerekmektedir" dedi. Dane kaybını en aza indirmek için kontrolde görevli teknik elemanlarla arazide gerekli çalışmalara başlanıldığına dikkat çeken Özdemir, açıklamasında şöyle dedi:
"Biçerdöverle ürün hasadı kontrol hizmetlerinde amacımız, çiftçilerimizin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları tarla bitkilerinin zamanında, en az dane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak biçilmesini sağlamaktır. Bu sayede milli servet kaybını önlemek, biçerdöverlerle yapılan hasatta meydan gelen dane kayıpları ile tane hasarlarını en alt seviyede tutmaktır."
Özdemir, ürün sahibi veya ürün sahiplerini temsilen muhtarlık, belediye başkanlıkları, ziraat odası başkanlıklarının biçerdöver sahibi veya sahipleri ile hukuki geçerliliği olan sözleşme düzenlemeleri gerekliliğine de işaret etti. Özdemir, "Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacaktır. Ancak aşırı ücret taleplerini önlemek amacıyla biçerdöver kira ücretleri yapılacak sözleşmede belirtilmesi gerekmektedir" dedi.

FOTOĞRAFLI